Σε ισχύ τίθεται ο νόμος για την απαγόρευση της μπούρκας ή του νικάμπ στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα στην Ολλανδία ο νόμος που απαγορεύει τη μπούρκα ή το νικάμπ στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200 ως 400 γυναίκες φορούν μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία, μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από περίπου 15 χρόνια πολιτικών συζητήσεων που γίνονταν για το θέμα αυτό. Ο αντι-ισλαμιστής βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς είχε προτείνει το 2005 την ψήφιση νόμου που να προβλέπει την απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ.
“Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, τα ιδρύματα και τα δημόσια κτίρια, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς” με το πρόστιμο για τους παραβάτες να προβλέπεται να είναι 150 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
“Στους χώρους αυτούς είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να βλέπουν ο ένας τον άλλο”, προσθέτει.
Ως εκ τούτου απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα, διευκρινίζει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα και στους οδηγούς εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μια γυναίκα που φοράει μπούρκα ή νικάμπ ή να καλέσουν την αστυνομία.
Ο τομέας των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι οδηγοί δεν θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μια γυναίκα που παραβαίνει το νόμο, διότι αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις.
Πολλά νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι “δεν θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και να φοράει”.
Ωστόσο οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούρκα στους δρόμους της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία, όπου η μπούρκα και το νικάμπ απαγορεύονται στους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.