Επιστήμονες θα επιχειρήσουν να «αναστήσουν» την τίγρη της Τασμανίας
Ένα φιλόδοξο project πολλών εκατομμυρίων δολαρίων θέτουν σε εφαρμογή επιστήμονες σε Αυστραλία και ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να «αναβιώσουν» το εξαφανισμένο είδος της τίγρης της Τασμανίας.
Η τελευταία γνωστή τίγρη, με το επίσημο όνομα θυλακίνος, πέθανε κατά τη δεκαετία του 1930.
Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα εκτιμά ότι γόνος από το συγκεκριμένο είδος μπορεί να αναδημιουργηθεί χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και πως ο πρώτος θυλακίνος θα μπορούσε να εισαχθεί ξανά στη φύση σε 10 χρόνια.
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι συνάδελφοί τους που παραμένουν σκεπτικοί, υποστηρίζοντας ότι η αποεξαφάνιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιστημονική φαντασία.
Ο θυλακίνος είναι το μεγαλύτερο γνωστό σαρκοβόρο μαρσιποφόρο της σύγχρονης εποχής.
Είναι επίσης γνωστός και ως Τίγρη της Τασμανίας λόγω των λωρίδων στο πίσω μέρος της πλάτης του, ή και ως Λύκος της Τασμανίας.
Ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία, Τασμανία, και Νέα Γουινέα, και θεωρείται πως εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα. Ήταν το τελευταίο μέλος της οικογενείας των Θυλακινιδών, ενώ δείγματα άλλων μελών της οικογενείας αυτής έχουν βρεθεί σε απολιθώματα που χρονολογούνται ως και από την πρώιμη Μειόκαινο εποχή.
Εάν οι επιστήμονες κατάφερναν να αναζωογονήσουν το ζώο, αυτό θα σηματοδοτούσε το πρώτο γεγονός «αποεξαφάνισης» στην ιστορία, ωστόσο πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν για την επιστήμη πίσω από αυτό.
«Η αποεξαφάνιση είναι μια επιστήμη -παραμύθι», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Τζέρεμι Όστιν από το Αυστραλιανό Κέντρο για το Αρχαίο DNA στη Sydney Morning Herald, προσθέτοντας ότι το έργο αφορά «περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για τους επιστήμονες και λιγότερο τη σοβαρή επιστήμη».
Η ιδέα της επαναφοράς της τίγρης της Τασμανίας υπάρχει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Το 1999, το Αυστραλιανό Μουσείο άρχισε να επιδιώκει ένα έργο για την κλωνοποίηση του ζώου και έκτοτε έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες κατά διαστήματα για την εξαγωγή ή την εκ νέου δημιουργία βιώσιμου DNA από δείγματα.
Η τελευταία αυτή προσπάθεια είναι μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και της εταιρείας Colossal με έδρα το Τέξας.