Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Η Σάρον Στόκερ ρίχνει φως στον «χρυσό» τάφο του πολεμιστή

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος μίλησε για την περίφημη ανασκαφή στην Πύλο που έφερε στην επιφάνεια σπάνια ευρήματα.
Η Σάρον Στόκερ ρίχνει φως στον «χρυσό» τάφο του πολεμιστή

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ, σχολίασε τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από την ανασκαφή στην Πύλο. Η ίδια δήλωσε ότι μαζί με τον σύζυγό της και καθηγητή Αρχαιολογίας Τζακ Ντέιβις, αναζητούσαν τη πόλη που θεωρούσαν ότι πλαισίωνε το ανάκτορο της Πύλου. Είχαν στον νου τους σπίτια, εργαστήρια, υποδομές υποστηρικτικές προς το παλάτι. Όμως, μόλις 150 μ. από το ανάκτορο του Νέστορα, η πολυμελής διεθνής επιστημονική ομάδα έφερε στο φως τον τάφο του «γρύπα – πολεμιστή», όπως τον βάφτισαν ατύπως, λόγω του γρύπα, της μυθολογικής μορφής με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού που απεικονίζεται σε ένα ελεφαντοστέινο πλακίδιο που βρέθηκε στα πόδια του νεκρού.

Σύμφωνα με την Στόκερ, ήταν τεράστια η έκπληξή τους όταν ανακάλυψαν τον τάφο, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αρχαιοκαπηλίας και δεδομένου ότι δίπλα βρίσκεται ο μεγάλος συλημένος θολωτός τάφος IV του Εγκλιανού. 

Μάλιστα, η αρχαιολόγος εξήγησε τους λόγους που καθιστούν το εύρημα αυτό μοναδικό: «Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε καθόλου κεραμεική στον τάφο, ίσως επειδή ο νεκρός ήταν πολύ πλούσιος και δεν είχε ανάγκη από πήλινα αντικείμενα. Δεύτερον, επειδή μέσα στον τάφο βρέθηκε μόνο ένας νεκρός και δεν επρόκειτο για ομαδική ταφή όπως ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή. Και τρίτον λόγω του πλούτου των κτερισμάτων καθώς όλα είναι φτιαγμένα από πολύτιμα υλικά ή ημιπολύτιμους λίθους».

Τι σημαίνει τελικά αυτός ο θησαυρός; Ο προϊστορικός αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Κώστας Πασχαλίδης, απαντά ότι πρόκειται για «ενδείξεις της ένδοξης γενιάς της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, 150 χρόνια δηλαδή πριν από τη δημιουργία των ανακτόρων, μιας εποχής κατά την οποία σχηματίζονται τα σύμβολα κύρους του υλικού μυκηναϊκού πολιτισμού. Και παράλληλα αποδεικνύουν την άμεση επαφή με την Κρήτη, καθώς αντίστοιχα ευρήματα δείχνουν ότι η ελίτ της μινωικής Κρήτης και της μυκηναϊκής Πελοποννήσου ήταν σε ανοικτό, σχεδόν καθημερινό, διάλογο».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.