Ρωσία: Οι βιβλιοπώλες απεργούν σε ένδειξη συμπαράστασης προς νεαρούς στους οποίους επιβλήθηκαν εξοντωτικές ποινές κάθειρξης
Ρώσοι βιβλιοπώλες έκλεισαν σήμερα τα βιβλιοπωλεία τους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους νεαρούς που κατηγορήθηκαν για σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης» και στους οποίους επιβλήθηκαν πρόσφατα εξοντωτικές ποινές κάθειρξης από 6 έως 18 έτη.
«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Και ως πολίτες και ως επαγγελματίες ανησυχούμε για τις τύχες της χώρας μας, τον πολιτισμό της οποίας υπηρετούμε. Μία εβδομάδα μετά τη δίκη, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, τα καταστήματα μας θα είναι κλειστά. Θα συμμετάσχουμε σε ατομικές πικετοφορίες συμπαράστασης προς τα άτομα που καταδικάστηκαν στην λεγόμενη ‘υπόθεση Δικτύου’», αναφέρεται στην ανακοίνωση που ανήρτησε το δίκτυο βιβλιοπωλείων Πιοτρόφσκι στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKotnakte.
«Πως μπορούμε να πουλάμε βιβλία λαμπρά, βιβλία καλά, βιβλία που συνιστούν αιώνιες αξίες, όταν πραγματοποιούνται βασανιστήρια σε βάρος ανθρώπων; Πως μπορείς να καλείς κάποιον να συμπονά τους ήρωες οποιουδήποτε βιβλίου, όταν για κάποια σκέψη που κάνεις με την φαντασία σου μπορεί να σου επιβληθεί μια υπερβολική ποινή φυλάκισης που στην ουσία ισοδυναμεί με ισόβια;», αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
Οι επτά νεαροί καταδικάστηκαν στις 10 Φεβρουαρίου σε ποινές από 6 ως 18 χρόνια κάθειρξης, σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού στρατοδικείου της Πέντζα στην κεντρική Ρωσία. Η κατηγορούσα αρχή τους παρουσίασε ως «αντιφασίστες τρομοκράτες» και «αναρχικούς».
Οι νεαροί αυτοί, που όλοι τους έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1988 και του 1996, συνελήφθησαν το 2017 με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Εναντίον κάποιων εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για κατοχή όπλων και πυρομαχικών, αλλά και για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών.
Οι επικεφαλής της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντμίτρι Πτσελίντσεφ και ο Ίλια Σακούρσκι, καταδικάστηκαν σε 18 και 16 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.
Ωστόσο, μκο και η ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι η υπόθεση παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε η κοινή γνώμη να πειστεί ότι οι άνδρες αυτοί αποτελούσαν απειλή κατά της κυβέρνησης.
«Η απόφαση αυτή έχει στόχο να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει πραγματική απειλή από την πολιτική τρομοκρατία (…) και δίνει εντολή στους νέους: “ καθίστε, μην κινείστε!”», κατήγγειλε η Σβετλάνα Γκανουσκίνα της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.
Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε ποινικό μητρώο.
Σύμφωνα με ΜΚΟ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) για να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των επτά ανδρών βασίστηκε στις ομολογίες τους, αν και αρκετοί κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν, ακόμη και ότι βασανίστηκαν, προκειμένου να ομολογήσουν.
Εξάλλου ο πλέον γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, είχε επικρίνει επίσης την απόφαση του δικαστηρίου. «Ομολογίες για την ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης που ελήφθησαν βασανίζοντας νέους. Οποιοσδήποτε υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης είναι 10 φορές μεγαλύτερος εγκληματίας και απειλή για την κοινωνία από τους νέους αυτούς», τόνισε στο Twitter, καταγγέλλοντας μια «τερατώδη» απόφαση.