Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.11.2024

Ρίψη χημικών έγινε από την αστυνομία στο συλλαλητήριο εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό

Τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων, καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία, επαναπρόσληψη όλων των εποχικών, προστασία όλων των ανέργων του κλάδου, απαίτησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Ρίψη χημικών έγινε από την αστυνομία στο συλλαλητήριο εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό

Τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων, όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία, επαναπρόσληψη όλων των εποχικών, προστασία όλων των ανέργων του κλάδου, απαίτησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το συνδικάτο εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, αρχικά, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου, ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, και όταν επιχείρησαν να ανόξουν την πόρτα από τα κατεβασμένα ρολά του υπουργείου, η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών. Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

 Τελικά, η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των σωματείων. Μετά τη συνάντηση με την γγ του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους σημείωσε: «Μπροστά στη δική μας αποφασιστικότητα, κανένας τσαμπουκάς δεν περνάει. Ο υπουργός των ξενοδόχων θα μας δει, θέλει δε θέλει» και κάλεσε σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και κλιμάκωση.

 Στο Σύνταγμα παραβρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «από τα 24 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα ως μέτρα στήριξης, εμείς οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και ιδιαίτερα οι εποχικοί, καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 10 ευρώ την ημέρα. Τόσα είναι τα 500 και 400 ευρώ το μήνα. Όλα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες, στους πάμπλουτους μεγιστάνες».

«Όσοι νομίζουν ότι θα συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν, είναι γελασμένοι. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα που θα στοχεύει στον πραγματικό ιό. Τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία, που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν» τόνισε ο Γ. Στεφανάκης, σημειώνοντας:

«Διεκδικούμε τώρα:

Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων μας όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις.

Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί.

Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία και επιδόματα φτώχειας.

Απαιτούμε άμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες.

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη ανάμεσά μας».

Μετά την ομιλία ακολούθησαν χαιρετισμοί του Κώστα Ευθύμερου από τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) ο οποίος σημείωσε ότι «στον αέρα είναι και χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι από τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας που έκαναν ή προετοιμάζονται για την πρακτική τους άσκηση σε διάφορες επιχειρήσεις με μισθούς “ψίχουλα”».

«Εμείς οι εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό πληττόμαστε περισσότερο από όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Όλα τα χρόνια μαζεύαμε λίγα χρήματα το καλοκαίρι για να ζήσουμε το χειμώνα με τρεις μήνες επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ. Φέτος, αυτά τα χρήματα δεν θέλουν να μας τα δώσουν, τα κέρδη τα παίρνουν αυτοί, τις ζημιές τις πληρώνουμε εμείς», επισήμανε ο Γιώργος Ρίγγας, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi».

«Από την αρχή της πανδημίας οι εργοδότες στο αεροδρόμιο της Αθήνας πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να φορτώσουν τη χασούρα στους εργαζόμενους», σημείωσε η Αγάπη Καρούση, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου στο catering «Select».

Αναφέρθηκε στις αναγκαστικές άδειες και την τρομοκρατία από τη «Select Service Partner», τις απολύσεις και αναγκαστικές άδειες στη «Newrest», χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε το δώρο Πάσχα, και στις εκατοντάδες απολύσεις στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης.

Εκ μέρους των εργαζομένων του υπουργείου Τουρισμού, χαιρέτισε η Δέσποινα Νικηφοράκη, από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία αναφέρθηκε στις διαθεσιμότητες-απολύσεις του 2013 και προσθέτοντας ότι «η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αφορά και δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι μπορούμε να κάνουμε διακοπές λόγω της μείωσης των μισθών μας».

Τέλος, η Γιάννα Δημητροκάλη, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Ζαφόλια», αναφέρθηκε στις 14 διαφορετικές συμβάσεις εργασίας μέσα σε ένα ξενοδοχείο, στην ανασφάλεια στη δουλειά, στην εντατικοποίηση, στις απολύσεις μόνιμου προσωπικού, στην εκμετάλλευση της μαθητείας και στα εργολαβικά συνεργεία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.