Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο: Γιατί η Ολυμπιακή πισίνα έγινε πράσινη;

Η καταπράσινη πισίνα καταδύσεων των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλής, όσο λένε οι υπάλληλοι, σύμφωνα με έναν ειδικό. Ολυμπιακοί υπεύθυνοι έχουν πει ότι αν και δεν ξέρουν τι έχει προκαλέσει το νερό να γίνει πράσινο, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και το θέμα θα λυθεί σύντομα. 

Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας για πισίνες προειδοποιεί ότι δεν θα έμπαινε στο νερό ενώ η υγιεινή της πισίνας είναι ακόμη αβέβαιη. “Το νερό δεν είναι αναμενόμενο να είναι πράσινο”, είπε ο Ραλφ Ρίλεϊ, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας Επεξεργασίας Νερού Πισινών.

“Είναι καλό που λένε ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κολυμβητών”, δήλωσε ο Ρίλει. “Αλλά δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνει αυτό.”

Συνέχισε λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών πιθανόν να εννοούν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια των δυτών, από τα φύκια ή οτιδήποτε άλλο έχει οδηγήσει στην πράσινη απόχρωση. Αλλά το χρώμα μπορεί να είναι σύμπτωμα από κάτι άλλο, εξίσου ανησυχητικό, είπε. “Αν λένε ότι δεν πρόκειται περί τούτου, τότε μάλλον δείχνουν προς τα φύκια. Αλλά αν υπάρχουν φύκια, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει μια διάσπαση στην διαδικασία της απολύμανσης ούτως ή άλλως”, εννοώντας ότι η πισίνα μπορεί να είναι βρώμικη και να μην έχει υποστεί την κατάλληλη περιποίηση.

Ο Ρίλει δεν μπορεί να πει γιατί συνέβη αυτή η χρωματική αλλαγή, καθώς δεν γνωρίζει ποιό σύστημα χρησιμοποιούν οι διοργανωτές. Αλλά υπάρχουν πολλαπλές εξηγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πέρα από τα φύκια, ένα πράσινο απολυμαντικό ή ένα πιθανό χρώμα που προκλήθηκε από τον τρόπο που αλληλεπιδρά το νερό με το χαλκό στο σύστημα θέρμανσης.

Όποια και να είναι η αιτία, τα συστήματα που κατασκευάστηκαν για να κρατούν αυτόματα το νερό καθαρό και ασφαλές έχουν σαφώς χαλάσει και η πισίνα δεν είναι ασφαλής, μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά.

Μία δήλωση από τους διοργανωτές των Αγώνων έγραφε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και το νερό είναι ασφαλές. Δεν μπορούν να εξηγήσουν την αλλαγή χρώματος, αλλά το διερευνούν. Ο κύριος Γκέλλερ πληροφόρησε τον κόσμο ότι ένας Καναδός ειδικός στις πισίνες θα φτάσει σύντομα για να προσφέρει την βοήθειά του. “Δεν ξέρω πως πρόκειται να μοιάζει αύριο, ελπίζω να μην είναι βάλτος”, είπε.

Πηγή: Independent

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου