Ρατσιστικές δηλώσεις και επιθετική ρητορική τα συστατικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, 16 μήνες πριν από τις εκλογές του 2020
Καθώς απομένουν 16 μήνες μέχρι τις προεδρικές του 2020, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθαρίζει μία βασική διάσταση της προεκλογικής στρατηγικής του: ρατσιστικές δηλώσεις που προκαλούν διχασμό, αλλά και μία γενικότερη επιθετική προεκλογική ρητορική, σχολιάζει το Politico.
Αντί να δώσει έμφαση στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, στους διορισμούς συντηρητικών δικαστών στην δικαιοσύνη, αλλά και στην εν δυνάμει ατζέντα της δεύτερης προεδρικής του θητείας, ο πρόεδρος Τραμπ ρίχνει «βόμβες», προσπαθώντας να ενθουσιάσει την βάση των υποστηρικτών του από την μια μεριά κι από την άλλη μεριά, να προκαλέσει εκνευρισμό στην προοδευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο ίδιος φαίνεται ότι ανησυχεί ελάχιστα για την πολιτική ευγένεια διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, την πολιτική ορθότητα των τοποθετήσεών του, αλλά και το παραδοσιακό πολιτικό ανάστημα του προεδρικού γραφείου. Η ανορθόδοξη αυτή προσέγγιση που ακολουθεί ο Τραμπ φαίνεται ότι αρέσει στους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον βλέπουν ως αυθεντικό, αλλά κι έναν αντίσυστημικό πρόεδρο των ΗΠΑ, που διεκδικεί την προεδρική επανεκλογή του.
Οι αναρτήσεις που έκανε ο Τραμπ στο Twitter, τόσο χθες, όσο και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της διχαστικής προσέγγισης που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς σταδιακά ενδυναμώνεται η πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία και χαρακτηρίζεται από ακραία πολιτική πόλωση.
Τα θέματα που επιλέγει ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκοντας την επανεκλογή του το 2020, μοιάζουν με αυτά που είχε επιλέξει στην σκληρή προεκλογική ατζέντα του 2016, με μια πιο απλή, αλλά και ωμή γλώσσα.
Οι στόχοι της επιθετικής ρητορικής του εντοπίζονται: στον ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων και σχολιαστή της τηλεόρασης Αλ Σάρπτον, στον Δημοκρατικό Ελάιζα Κάμινγκς που προεδρεύει στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και στην πόλη της Βαλτιμόρης, όπου ποσοστό 62% των κατοίκων της, είναι Αφροαμερικάνοι.
Οι στόχοι αυτοί της επιθετικής ρητορικής του προέδρου Τραμπ, ακολούθησαν τις φραστικές επιθέσεις που έκανε μέσω αναρτήσεων του στο Twitter, κατά των τεσσάρων γυναικών-βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες εκφράζουν την προοδευτική τάση, στην αναφερόμενη κοινοβουλευτική ομάδα.
«Είναι αυτό πραγματικά η προεκλογική σας στρατηγική; Επίθεση σε όσους περισσότερους έγχρωμους ανθρώπους γίνεται;» αντεπιτέθηκε ο Σάρπτον μέσω του λογαριασμού του στο Twitter κι αφού απαρίθμησε τους δέκα έγχρωμους πολιτικούς στους οποίους επιτέθηκε ο πρόεδρος Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την άλλη μεριά, αρκετοί επίδοξοι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών καταδίκασαν άμεσα τα σχόλια του Τραμπ κι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Σάρπτον, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοκρατικής Γερουσιαστή Καμάλα Χάρις ήταν ένας ακτιβιστής «που πέρασε την ζωή του μαχόμενος για το σωστό κι εργαζόμενος για την βελτίωση του έθνους μας, ακόμη και στο πρόσωπο του μίσους».
Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε πρόσφατα τον πρόεδρο Τραμπ, ως κάποιον «που είναι περισσότερο από Τζορτζ Γουάλας και λιγότερο από Τζορτζ Ουάσινγκτον,» συγκρίνοντας τον με τον υποστηρικτή των φυλετικών διακρίσεων, πρώην κυβερνήτη της Αλαμπάμα, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ τέσσερις φορές, εφαρμόζοντας στρατηγική φυλετικού διαχωρισμού.
Ωστόσο, ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, χαρακτήρισε τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου για την Βαλτιμόρη (η οποία αποτελεί τμήμα της προεκλογικής περιφέρειας του Κάμινγκς) ως βοηθητικές για την προεκλογική του εκστρατεία.
Σύμφωνα με την άποψη του ίδιου, οι αναφορές του Αμερικανού προέδρου στην Βαλτιμόρη δείχνουν ότι ο Τραμπ δίνει προσοχή στην φτώχεια εντός των πόλεων, αισθανόμενος ότι οι Αφροαμερικάνοι ψηφοφόροι δεν υπηρετήθηκαν όπως έπρεπε από τους Δημοκρατικούς για δεκαετίες.
Η επιθετική ρητορική, αλλά και οι συνεχιζόμενες (διχαστικές) αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter δεν πλήττουν με κάποιο τρόπο την προεκλογική εκστρατεία του, υπογράμμισε η ίδια πηγή.
«Εμπλέκεται κατά πρόσωπο σε μία μάχη,» είπε η ίδια πηγή. «Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσους ψήφους Αφροαμερικάνων θα χάσει από αυτό;»
Το σκεπτικό αυτό, πηγάζει από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε μόλις το 8% των ψήφων των Αφροαμερικάνων το 2016, ενώ η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον το 89%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι Ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες υποστήριξαν επίσης σε συντριπτικό ποσοστό την Κλίντον, ενώ από την άλλη μεριά, ο Τραμπ κέρδισε το 57% των Λευκών ψηφοφόρων, που κινητοποιήθηκαν από την περιοριστική προεκλογική προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου στα ζητήματα της μετανάστευσης.
«Η επανεκλογή του Τραμπ θα είναι για τον ίδιο, για την προσωπικότητά του και για την γλώσσα του. Ο ίδιος θα αποτελεί το σημείο της προσοχής αντί του Δημοκρατικού υποψηφίου,» δήλωσε ο Τζον Γουέιβερ, πολιτικός στρατηγιστής των Ρεπουμπλικάνων, που είχε επιτελικό ρόλο ως στρατηγιστής στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνήτη Τζον Κέισιτς στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και στις δύο διεκδικήσεις της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον θανόντα Τζον Μακέιν.
«Όσο πιο επιθετικός είναι, τόσο πιο δύσκολα θα κερδίσει την υποστήριξη των γυναικών που ζουν στα αστικά κέντρα, των ψηφοφόρων που έχουν σπουδάσει σε κολέγια, των νέων ανθρώπων, αλλά και των έγχρωμων. Είναι θέμα που σχετίζεται με την μάζα» κι αυτό συνδέεται με το πόσοι βρίσκουν την γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Τραμπ επιθετική ή προσβλητική, ενώ υπάρχει κι ο βασικός εκλογικός διαχωρισμός μεταξύ των αστικών περιοχών και της επαρχίας στις ΗΠΑ, τον οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Για το 2020, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στοχεύει σε νέους υποστηρικτές στο Κολοράντο, στο Όρεγκον, αλλά και στο Νέο Μεξικό, αλλά και σε νίκες στο Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν και στην Πενσιλβάνια.