Πως να λες «όχι»
Ακόμα και όταν απλά ακούς τα παράπονα των άλλων μπορεί να σε επιβαρύνει συναισθηματικά και ακόμα περισσότερο όταν είσαι ο “toxic handler” του γραφείου, το άτομο δηλαδή που όλοι λένε τα παράπονα τους. Είναι δύσκολο όμως να σταματήσεις να βοηθάς τον κόσμο γύρω σου, όταν πλέον έχει γίνει στοιχείο του χαρακτήρα σου το να λες πάντα ναι.
Ένα πρόσφατο άρθρο του Mental Floss σου δίνει κάποιες συμβουλές στο πως να αρχίσεις να λες “όχι” στο γραφείο και στη ζωή σου. Αρχικά, το να διαλέγεις προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιείς μπορεί να σε βοηθήσει. Αντί να πεις σε κάποιον ότι δεν μπορείς να τον βοηθήσεις σε θέματα δουλείας μέσα στο Σαββατοκύριακο, μπορείς να του πεις ότι δεν δουλεύεις το Σαββατοκύριακο καθώς το νόημα είναι πιο ξεκάθαρο. Με την χρήση του ρήματος μπορώ δίνεις την υπόνοια ότι θες να το κάνεις αλλά οι περιστάσεις δεν σου επιτρέπουν, ενώ με το αρνητικό μόριο δεν η συζήτηση θα σταματήσει εκεί χωρίς ο άλλος να σε παρακινήσει να αλλάξεις το πρόγραμμά σου για να τον διευκολύνεις.
Η παρατήρηση αυτή έγινε γνωστή από μια έρευνα που έγινε το 2012 από το Journal of Consumer Research, που παρουσίαζε ότι ευθύνεται η αντίληψή μας για τον εαυτό μας και ο τρόπος που σκεφτόμαστε στο πως αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις. Με το να είσαι δηλαδή κάθετος στις απόψεις σου σε βοηθάει περισσότερο στο να τις τηρήσεις σε στιγμές αδυναμίας. Όταν για παράδειγμα σκέφτεσαι “θα πάω στο γυμναστήριο σήμερα” είναι πιο αποτελεσματικό από το “μπορώ να πάω στο γυμναστήριο σήμερα”. Έτσι και στον χώρο δουλείας πρέπει να είσαι κάθετος με τις απόψεις σου έτσι ώστε να μην σε εκμεταλλεύονται οι συνεργάτες σου.
Συμπερασματικά το να βάλεις όρια στον ίδιο σου τον εαυτό θα αποδώσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Με το να δώσεις στον εαυτό σου να καταλάβει ότι δεν θα κάνεις πράγματα που δεν θες να κάνεις θα σε βοηθήσει στο να λες και στους άλλους όχι πιο εύκολα.
Πηγή: NY Mag