Ψηφίζονται στη Βουλή τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθησαν σήμερα Τρίτη (31/8) προς συζήτηση και ψήφιση οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φωτιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, καθώς και τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
«Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει νέες και επείγουσες ανάγκες. Η πρώτη ανάγκη είναι η ανάγκη της πολιτικής συνεννόησης», επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος -που ανακοινώθηκε ότι εντάσσεται στο κυβερνητικό σχήμα λίγη ώρα αφότου είχε ολοκληρώσει την εισήγησή του. Ο βουλευτής της ΝΔ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως στη συζήτηση που προηγήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπέβαλε προτάσεις.
Αναφερόμενος στις διατάξεις των ΠΝΠ επισήμανε ότι η κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, καθώς όπως είπε έχουν ξεκινήσει οι πρώτες πληρωμές περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στην Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας. Ειδικά για τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι μέτρα πραγματικής στήριξης, ενώ τόνισε ότι έχουν προβλεφθεί και ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων, προγράμματα ψυχολογικής στήριξης μαθητών, δυνατότητες μεταγραφής για τους φοιτητές. Για τον τομέα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις πυρκαγιές. «Η σημερινή προσπάθεια δεν είναι μια προσπάθεια που εγείρει κομματικά οφέλη. Είναι μια προσπάθεια για όλους τους Έλληνες, μια προσπάθεια κοινή», τόνισε.
«Οι πολίτες ζητούν κάθαρση για την ολοκληρωτική καταστροφή», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στη Βόρεια Εύβοια και προσθέτοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να γράψει τη δική της ιστορία για τις 9 μέρες της καταστροφής και τους ποινικά υπόλογους. «Το κράτος της κοινωνικής πρόνοιας οφείλει να διορθώσει τα λάθη και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ανθίσει ξανά η Εύβοια, όπως και όλες οι περιοχές στην Ελλάδα που επλήγησαν, και όχι να προχωρήσει με πειράματα, με ευκαιρίες για κέρδος, με ημίμετρα που ανοίγουν πόρτα σε συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν να παραμείνουν στον τόπο τους, όπως και τα μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Για κατάρρευση του «πανέτοιμου επιτελικού κράτους» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή έφερε στο προσκήνιο το πλήθος προβλημάτων στην πρόληψη, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο ίδιος ζήτησε κατά προτεραιότητα ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, που μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργούσε τους προηγούμενους μήνες τον εφησυχασμό με τον μύθο της κρατικής και κυβερνητικής ετοιμότητας. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να επανασχεδιάσει την εθνική πολιτική των αναδασώσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φυσική αναδάσωση και φυσική αναβλάστηση, ιδίως στις εκτάσεις που δεν είχαν καεί άλλη φορά στο παρελθόν. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι αναγκαία αλλά δεν είναι επαρκή.
Από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μίλησε για εγκληματικές ελλείψεις στην πρόληψη, εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση των πυρκαγιών και «έγκλημα κατά συρροή» σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού, το οποίο είναι διαχρονικό, διότι όπως είπε «τα αστικά κόμματα θέσπισαν δασική νομοθεσία με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος, γιατί εγκατέλειψαν την προστασία των οικοσυστημάτων» γιατί προχώρησαν στο διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Χαρακτήρισε, δε, ψίχουλα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης.