«Ψυχρός πόλεμος» μεταξύ των δύο κύριων αυτονομιστικών παρατάξεων της Καταλονίας σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα
Το πολιτικό παρασκήνιο, που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται, σχετικά την χθεσινή αναβολή της Ολομέλειας του Καταλανικού Κοινοβουλίου για την ανάδειξη του προέδρου της αυτόνομης περιοχής, έχει αρχίσει να λαμβάνει χαρακτηριστικά «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των δύο κύριων αυτονομιστικών παρατάξεων, JXCat και ERC όπως διαπιστώνει ο σημερινός Τύπος στην Ισπανία.
Εν αναμονή της εξέτασης της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο από πλευράς της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης ενάντια στην ‘εξ αποστάσεως’ υποψηφιότητα του τέως προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, η απόφαση του προέδρου του ‘Παρλαμέντ’ Ρότζερ Τόρεντ να αναστείλει την συνεδρίαση της Ολομέλειας, ήταν –σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia—«μία συνταγή που ωρίμαζε επί πολλές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη εξαρτάτο από μία συνδιάλεξη μεταξύ των Τόρεντ και Πουτζντεμόν, η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε».
Κατά την ίδια εφημερίδα, ο πρόεδρος του Παρλαμέντ επιχείρησε μία πρώτη κλήση κατά τις οκτώ το πρωί, και προσπάθησε σύμφωνα με την ERC (κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Τόρεντ) άλλες πέντε φορές, έως ότου αποφασίσει την, απροειδοποίητη, αναβολή της Ολομέλειας. Από την πλευρά της, η παράταξη του Πουτζντεμόν επιχειρηματολόγησε πως ο τέως και νυν υποψήφιος πρόεδρος δεν απαντά σε ‘άγνωστους αριθμούς κλήσης’ από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει, και σε κάθε περίπτωση ο Τόρεντ δεν ήλθε σε επαφή με κανέναν από τους συνεργάτες του, ή άλλα στελέχη της JXCat για να τους ανακοινώσει την απόφασή του.
Μετά την απόφαση του Τόρεντ, σημειώνει η ίδια εφημερίδα, η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας της JXCat υπήρξε σφοδρή και πέρασε από τις κατ’ ιδίαν καταγγελίες στις δημόσιες επικρίσεις. Καθώς η παράταξη έκρινε πως επληρούντο οι «πολιτικές συνθήκες» για να επιδιωχθεί παντοιοτρόπως η ψήφος εμπιστοσύνης στον Πουτζντεμόν και μολονότι ο Τόρεντ –αντίθετα όπως περίμενε η κυβέρνηση να πράξει, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Pais—δεν πρότεινε άλλη υποψηφιότητα εναλλακτική αυτής του Πουτζντεμόν, οι βουλευτές της κατήγγειλαν τη μη ενημέρωσή τους. Έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της JXCat Έντουαρ Πουζόλ ανακοίνωσε πως «η δημοκρατία δεν αναβάλλεται, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι έρμαιο του Συνταγματικού Δικαστηρίου». Από την πλευρά της, ο Κάρλες Ριέρα των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών της CUP δήλωσε πως «μόνο με δημοκρατική ανυπακοή και μονομερώς μπορούμε να υλοποιήσουμε την δημοκρατία. Το πρώτο προσκλητήριο είναι η έγκριση της προεδρίας του Πουτζντεμόν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico de Catalunya, τέσσερις είναι οι λόγοι που ώθησαν τον πρόεδρο του ‘Παρλαμέντ’ να αναβάλει την Ολομέλεια. Όπως τονίζει, πρώτον «η ERC δεν είχε λάβει εκ των προτέρων το περιεχόμενο της ομιλίας του υποψηφίου προέδρου. Μία ομιλία, που από το περιεχόμενό της ενδέχετο να προκύψουν νομικές συνέπειες. Στη 01.00, τοπική ώρα, είχαν φθάσει στην έδρα της ERC μόλις τρία σημεία από την ομιλία του Πουτζντεμόν, μολονότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Ραούλ Ρομέβα δήλωνε διαθέσιμος να ψηφίσει παρά τον κίνδυνο εάν γινόταν σαφές από το κείμενο πως άξιζε να στηριχθεί η υποψηφιότητά του».
Κατά δεύτερον, σύμφωνα με την El Periodico «δεν ήταν γνωστό εάν θα παρίστατο, ή όχι, στο Κοινοβούλιο ο Πουτζντεμόν. Κανείς δεν είχε ενημερώσει την ΕRC για το σχέδιο της συνεδρίασης και όπως έλεγε ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων ‘μας χωρίζουν μόλις 10.000 ψήφοι, όμως αυτοί (οι JXCat) συμπεριφέρονται όπως πριν 25 χρόνια», όταν ήσαν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Καταλωνία.
Το τρίτο σημείο που συνετέλεσε στην αναβολή, είναι σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα «η έλλειψη ενός κυβερνητικού σχεδίου», καθώς «η ERC δεν γνώριζε τίποτε για τα σχέδια του Πουτζντεμόν για το πώς θα κυβερνήσει».
Ο τέταρτος κι επίσης σημαντικός λόγος που κρίθηκε αναγκαία η αναβολή, είναι κατά την El Periodico, τ0 γεγονός πως «η ERC δεν κατόρθωσε, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά του Πουτζντεμόν και του περιβάλλοντός του, να κλείσει μία συμφωνία σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ‘Τζενεραλιτάτ’.
Αυτ0ί οι τέσσερις βασικοί λόγοι συνέκλιναν επίσης με την αμφιβολία εάν άξιζε τον κόπο να διακυβευθεί η τύχη ορισμένων βουλευτών που θα ψήφιζαν υπέρ της υποψηφιότητας Πουτζντεμόν στο ν’ αποφασίσει τελικά ο Τόρεντ την αναβολή της Ολομέλειας.
Την ίδια στιγμή το αμερικανικό περιοδικό Time συμπεριλαμβάνει τον Κάρλες Πουτζντεμόν στον κατάλογο με τις πέντε πλέον καταζητούμενες προσωπικότητες στον κόσμο, μαζί με τον ιδρυτή της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, τον Τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν , τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι και τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας και αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία Μιχαήλ Σαακασβίλι.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)