Προβάλλεται σήμερα για πρώτη φορά η έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Η τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που εδρεύει στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση με τίτλο “Το χρονικό μιας ναζιστικής δολοφονίας”.
Η έκθεση του ερευνητικού κέντρου, που παρουσιάστηκε πριν περίπου ένα μήνα στην δίκη της Χρυσής Αυγής, θα προβληθεί στον πολυχώρο ΚΡΕΜΛΙΝΟ, στον Πειραιά (Χαΐδαρίου 6 & Κάστορος) στις 19.30.
Το βραβευμένο ερευνητικό κέντρο κοινοποιεί για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη τεχνική έκθεση οπτικοακουστικού υλικού, διάρκειας 43 λεπτών, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Η έκθεση-βίντεο προβαίνει σε χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των γεγονότων μέσω λεπτομερούς πολυμεσικής ανάλυσης με υλικά τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, τα οποία συγχρονίστηκαν και αντιπαραβλήθηκαν με τις διαβιβάσεις της αστυνομίας και του Ε.Κ.Α.Β., καθώς και με τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων.
Η μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ανατέθηκε πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture με σκοπό την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έτσι ώστε να προκύψει η θέση των εμπλεκομένων προσώπων.
Από την προβολή της έκθεσης στο δικαστήριο προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα για το χρονικό της δολοφονίας της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 , όπως η ύπαρξη οργανωμένης κίνησης ομάδας χρυσαυγιτών, αλλά και των κινήσεων των αστυνομικών που φαίνεται να βρίσκονταν στον χώρο μερικά λεπτά πριν την φονική επίθεση Ρουπακιά στον μουσικό.
Μετά την προβολή του βίντεο του κέντρου, θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τους Στέφανο Λεβίδη και Χριστίνα Βαρβία, που συμμετέχουν στην ομάδα ερευνητών του Forensic Architecture, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνηγόρους της οικογένειας Π. Φύσσα και Γιάννη Μπασκάκη, δημοσιογράφο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έρευνες του Forensic Architecture έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.