Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή αλλά ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 151 έδρες που χρειάζονται για να μιλήσουμε με ασφάλεια για ζήτημα αυτοδυναμίας. Τα πάντα παίζονται στην ψήφο, αφού η αυτοδυναμία του Τσίπρα δεν κρίνεται μόνο από το εκλογικό ποσοστό αλλά και από εκείνο που θα συγκεντρωθεί από τα κόμματα που θα βρεθούν εκτός Βουλής. Πιο απλά όσο περισσότερο ανέβει το ποσοστό τον εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων τόσο θα πέφτει και το όριο της αυτοδυναμίας.
Μιλώντας με αριθμούς και σε ένα υποθετικό σενάριο αν τα κόμματα που θα μείνουν έξω από τη Βουλή έχουν ποσοστό 0% το πρώτο κόμμα πρέπει να ακουμπήσει το 40,4% για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Κάθε μονάδα που θα πέφτει σε κάποιο κόμμα εκτός Κοινοβουλίου το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει κατά 0,4%.
Λαμβάνοντας υπόψιν την προηγούμενες εκλογές το σύνηθες ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων κυμαίνεται στο 5-6%. Από το συγκεκριμένο ποσοστό αφαιρείται εκείνο του κόμματος Δημιουργία Ξανά που στις φετινές εκλογές στηρίζει το ΠΟΤΑΜΙ και σε αυτό προσθέτουμε αυτά των κομμάτων που προσωρινά οι δημοσκοπήσεις τα δείχνουν να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κάτω του 3% και να αποχωρούν από το Κοινοβούλιο, πιο συγκεκριμένα το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου και οι Πράσινοι – ΔΗΜ.ΑΡ. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνουν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα πλησιάζει στην προκειμένη το 8% το οποίο συνεπάγεται με ένα όριο αυτοδυναμίας στο 37,17%. Αν οι ΑΝ. ΕΛ. δεν καταφέρουν να βρεθούν εντός Βουλής, ένα σενάριο βάση των δημοσκοπήσεων απίθανο, το ποσοστό των έξω από τη Βουλή θα φτάσει το 10% και εκείνο της αυτοδυναμίας θα μειωθεί στο 36,36%. Ένα ακόμη πιο απίθανο σενάριο είναι εκείνο της οκτακομματικής Βουλής στην οποία το Κίνημα του Παπανδρέου και οι ΑΝ. ΕΛ. κατορθώνουν το 3% και το ποσοστό για αυτοδυναμία βρίσκεται στο 38%.