Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.11.2024

Πως η Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει νωρίτερα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα

H Wall Street Journal απαντά σε τέσσερα καυτά ερωτήματα.
Πως η Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει νωρίτερα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα

Περισσότεροι από 1.000 παράνομοι μετανάστες στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα. Ποιοι είναι οι μετανάστες; Γιατί έρχονται; Γιατί βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και τι μπορεί να γίνει για να σωθεί η ζωή τους;

Πρωταρχικό ερώτημα είναι, γιατί όλοι επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τον Frontex, ο οποίος είναι οργανισμός των συνόρων της Ε.Ε., ανέφερε ότι πέρυσι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα περίπου 170.600 άνθρωποι. Ο πόλεμος στη Συρία οδηγεί τους Σύριους πρόσφυγες να καταφύγουν στην Ευρώπη όπου εκεί ζητούν άσυλο και ασφάλεια. Άλλη περίπτωση είναι εκείνη των Αφρικανών της Υποσαχάριας Αφρικής οι οποίοι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είτε λόγω πολιτικών συγκρούσεων είτε εξαιτίας της βαθιάς φτώχειας. Επίσης, η κατάρρευση της τάξης στη Λιβύη οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι, τι κάνει η Ευρώπη για τους ανθρώπους που πνίγονται; Την  Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στην προγραμματισμένη Συνάντηση Κορυφής προκειμένου να δώσουν λύση καθώς τις τελευταίες μέρες στη Μεσόγειο σημειώθηκαν εκατοντάδες θάνατοι. Η Ε.Ε. αντικατέστησε μια ήδη υπάρχουσα λειτουργία αναζήτησης και διάσωσης στην Ευρώπη η οποία ονομαζόταν Μare Nostrum και πλέον αντικαταστάθηκε από μια άλλη η οποία είναι λιγότερο δαπανηρή με ονομασία Triton, ωστόσο υποστηρίζεται ότι η Triton δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της εισροής ρεκόρ των μεταναστών καθώς είναι αναγκαίο να βρεθούν περισσότεροι πόροι για να διασωθούν οι άνθρωποι στη θάλασσα. Η Ε.Ε., στα τέλη του 2013 δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για να τους δίνεται άσυλο από το εξωτερικό έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για να ζητήσουν έγγραφα, μόνο που αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Ένα τρίτο ερώτημα που απασχολεί είναι πώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει τον πόλεμο στη Λιβύη; Κι όμως τα δύο αυτά στοιχεία είναι αλληλένδετα. Ο εμφύλιος στη Λιβύη έχει δημιουργήσει διάφορα μέτωπα και πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση προκειμένου να φυγαδεύσουν κόσμο λαθραία στην Ευρώπη για να βγάλουν οι ίδιοι καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά μιας και μιλάμε για ποσό της τάξεως των 60.ο00 δολαρίων ανά εβδομάδα. Τα χρήματα από τις «ταρίφες» των μεταναστών δεν καταλήγουν μονάχα στην τσέπη αυτών που τους οδηγούν στην Ευρώπη αλλά χρησιμοποιούνται για να αγοραστούν όπλα για τον πόλεμο.

Τελευταίο ερώτημα που τίθεται για το συγκεκριμένο θέμα είναι, γιατί τόσοι πολλοί μετανάστες πνίγονται διασχίζοντας τη Μεσόγειο; Περίπου 3.200 άνθρωποι πνίγηκαν πέρυσι προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί για το 2015, αναφέρουν ότι οι νεκροί ανήλθαν στους 1.600 μέχρι σήμερα. Το ταξίδι που κάνουν είναι μεγάλο και ο κίνδυνος ενισχύεται εάν ο καιρός είναι άστατος. Και σα να μη φτάνει αυτό, μιας και ήδη τα παραπάνω καθιστούν το ταξίδι ριψοκίνδυνο, τα σκάφη με τα οποία μεταφέρονται οι μετανάστες είναι σε άθλια κατάσταση. Οι μετανάστες στοιβάζονται σαν σκευάσματα μέσα σε αυτά κι επειδή οι βάρκες είναι συνήθως υπερπλήρεις είναι εύκολο τα σκάφη να ανατραπούν.

Πηγή: blogs.wsj.com

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.