Πολ Μέισον: Οι θεσμοί θέλουν να φρενάρουν τα νομοσχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας
Με ανάρτησή στο blog του, ο δημοσιογράφος του καναλιού Channel 4, Πολ Μέισον, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νομοσχέδιο που θα φέρει αύριο Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει δωρεάν παροχή ρεύματος για ορισμένα νοικοκυριά και μέτρα ανακούφισης για τις οικογένειες και τους συνταξιούχους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το Channel 4, ο Ντέκλαν Κοστέλο, υπεύθυνος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα οικονομικής πολιτικής, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Στις Βρυξέλλες θεωρούν την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου ως «μονομερή ενέργεια» που αντιτίθεται στα συμπεφωνημένα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει πως οι θεσμοί «άσκησαν βέτο» και στη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις περιβόητες 100 δόσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο.
Η κίνηση αυτή των εταίρων έρχεται τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση με Ολάντ – Μέρκελ – Ντράγκι και Γιούνκερ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρει συγκεκριμένα:
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μας τηλεδιάσκεψης, αναφέρατε την πρόθεσή σας να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Επίσης γνωρίζουμε ότι και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο.
Τονίζουμε έντονα ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις που θα αξιολογούν και την συνέπεια (σ.σ.: των νομοσχεδίων) με τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε συνολικά με έναν συνεπή διάλογο αλληλοκατανόησης.
Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά θα σήμαινε μονομερείς ενέργειες για ένα μεμονωμένο ζήτημα που θα ήταν ενάντια με τα συμφωνηθέντα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούσε μέχρι σήμερα τον πιο μετριοπαθή παίκτη της τριμερούς την οποία ξέραμε μέχρι σήμερα ως Τρόικα, αναφέρει ο Πολ Μέισον, σημειώνοντας πως η επιστολή Κοστέλο ουσιαστικά επισημαίνει πως η ψήφιση του νόμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης θα θεωρηθεί από τους θεσμούς ως παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης την 20η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.