Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του Ερντογάν για την Αμμόχωστο
Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις, σε διεθνές επίπεδο, κατά της εκτεθειμένης Τουρκίας για τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα ασκήσουν «πίεση για να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως είπε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως η απόφαση των Τουρκοκυπρίων για τα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του Σ.Α..
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Κληθείσα να ξεκαθαρίσει εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει χωρίς περιστροφές τη λύση των δύο κρατών, απάντησε «ναι, απολύτως».
«Θεωρούμε ότι μόνο μια διαδικασία την οποία θα προωθήσουν οι Κύπριοι, διζωνική και δικοινοινοτική, μπορεί να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο», επέμεινε, αναφερόμενη στο πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Οι ΗΠΑ ζητούν ανάκληση της επίμαχης απόφασης
Η Νούλαντ συζήτησε χθες το ζήτημα με Τούρκους αξιωματούχους και απαίτησε να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια, στο ίδιο πλαίσιο με τον Άντονι Μπλίνκεν που είχε απευθύνει χθες την ίδια έκκληση.
Αφού καταδίκασε έντονα το βράδυ της Τρίτης την «προκλητική και απαράδεκτη» απόφαση αυτή, που είναι «ασύμβατη» με τις δεσμεύσεις των Τουρκοκύπριων «να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις ειρηνευτικές συνομιλίες», ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ συνομίλησε με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Χριστουδουλίδη, στον οποίο επαναβεβαίωσε την αμερικανική θέση.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του και κάλεσε «όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια η οποία προκαλεί εντάσεις και μπορεί να υπονομεύσει» τις διπλωματικές προσπάθειες.
Οι νέες επικρίσεις προστέθηκαν σε εκείνες της Ε.Ε., της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας και φυσικά της Ελλάδας και της κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία προσέφυγε τα μεσάνυχτα στο Σ.Α., διεκδικώντας ψήφισμα με αυστηρές αναφορές για αναίρεση των νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, με το σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού.
Eνημέρωση των κομμάτων από τον Δένδια
Η κυβέρνηση της Ελλάδας τόνισε χθες την ανάγκη αν υπάρξει σθεναρή αντίδραση απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το σχέδιο για τα Βαρώσια επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να «επεκτείνει την κατοχή της Κύπρου» και να «εδραιώσει τη νέο-Οθωμανική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και «μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» όσο η Άγκυρα «συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο», προειδοποίησε ο Νίκος Δένδιας, θυμίζοντας πως αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σήμερα ο Έλληνας υπουργός θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις.
Επιμένει ο Ερντογάν
Όμως, από την πλευρά του ο «πρόεδρος» της Βόρειας Κύπρου, ο Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε με την στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν, την έναρξη της «δεύτερης φάσης» του σχεδίου του για να ανοίξει ξανά τα Βαρώσια, άλλοτε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του το 1974 και παραμένει έκτοτε περίκλειστος, αυστηρά φρουρούμενος από τον τουρκικό στρατό.
Άλλωστε, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αμετανόητος στη διάρκεια επίσκεψής του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο υποστηρίζοντας πως οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να βρεθεί λύση και να τερματιστεί ο διχασμός του νησιού έχουν αποτύχει, άρα, κατ’ αυτόν, πρέπει να υπάρξει λύση «δύο λαών και δύο κρατών».