Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.11.2024

PLANHEAT: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στο νέο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Το PLANHEAT βοηθάει τις πόλεις να καλύπτουν πιο «έξυπνα» τις ενεργειακές τους ανάγκες και ευελπιστεί ότι τελικά 50 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμπλακούν ενεργά σε αυτό.
PLANHEAT: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στο νέο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συμμετέχουν στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PLANHEAT, που έχει ως στόχο να παράσχει καινοτόμες λύσεις υποστήριξης στις πόλεις, με τη βοήθεια και των δορυφόρων, ώστε τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης τους να γίνουν πιο «έξυπνα» και πιο «πράσινα», καταναλώνοντας λιγότερο άνθρακα για τις ενεργειακές ανάγκες τους.

   Το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει τρία έτη. Χρηματοδοτείται, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», με σχεδόν 3 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Συμμετέχουν εταίροι -πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες- από οκτώ χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιταλία) υπό ιταλικό συντονισμό.

   Το PLANHEAT θα αναπτύξει ειδικές εφαρμογές λογισμικού που θα βοηθούν τους δήμους ή τις περιφέρειες να αξιοποιούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας με «έξυπνο» τρόπο, ανάλογα με τις κατά τόπους και κατά εποχές μεταβολές στις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς ενέργειας.

   Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές θα χαρτογραφήσουν τις διαθέσιμες κατά τόπους ενεργειακές πηγές που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, θα εκτιμήσουν την κατά περιοχές αναμενόμενη ζήτηση για θέρμανση και ψύξη, θα επεξεργασθούν εναλλακτικά σενάρια φιλικά προς το περιβάλλον κ.α.

   Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, η βελγική Αμβέρσα, η ιταλική Λέτσε και η κροατική Βελίκα Γκόριτσα, θα υποστηρίξουν την ερευνητική κοινοπραξία στο σχεδιασμό και στη δοκιμαστική εφαρμογή των νέων «εργαλείων» ενεργειακού σχεδιασμού. Το PLANHEAT ευελπιστεί ότι τελικά 50 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμπλακούν ενεργά στο πρόγραμμα.

   Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπεύθυνη στη χώρα μας για το πρόγραμμα, η ελληνική συμβολή θα εστιάσει στην «χαρτογράφηση» των θερμοκρασιών μιας πόλης με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων. Θα είναι έτσι δυνατό να γίνεται από τις αρμόδιες Αρχές μια αξιολόγηση της χωρικής κατανομής της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.