Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.08.2022

Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: Διακόπηκαν οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας

«Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε στη Βιέννη για περαιτέρω συνομιλίες», σχολίασε Ιρανός αξιωματούχος.
Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: Διακόπηκαν οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας

Ο έβδομος γύρος των έμμεσων διαπραγματέυσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο οποίος ξεκίνησε τη Δευτέρα, θα τερματιστεί σήμερα με την επίσημη συνάντηση των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία, δήλωσαν Ευρωπαίοι και Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η συνάντηση μεταξύ του Ιράν, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας θα πραγματοποιηθεί γύρω στο μεσημέρι, ώρα Βιέννης. Στόχος είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

“Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις (…) Εμείς είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε στη Βιέννη για περαιτέρω συνομιλίες”, σχολίασε Ιρανός αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων.

Στη διάρκεια της τέταρτης ημέρας έμμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ οι αντιπροσωπείες και των δύο χωρών φάνηκαν απαισιόδοξες για τις πιθανότητες αναβίωσης της συμφωνίας.

Η συμφωνία του 2015, γνωστή και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προσέφερε στην Τεχεράνη την μερική άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο τέθηκε υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.

Όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις. Αντιδρώντας, το Ιράν σταδιακά εγκατέλειψε κάποιες από τις δεσμεύσεις του που απέρρεαν από τη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του Ιράν και των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία του 2015 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) ανεστάλησαν τον Ιούνιο και ξεκίνησαν πάλι τη Δευτέρα, έπειτα από πέντε μήνες. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εμμέσως στις συνομιλίες.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.