Ποια μέτρα αναμένεται να συζητηθούν με τους δανειστές;
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές και να επιτευχθεί η συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Tα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, πράγμα που αναγκάζει την ελληνική πλευρά να κάνει αναχωρήσεις.
Στο Euro Working Group της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κατέστησε σαφές πως παραμένουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Το Brussels Group που θα συνεδριάσει εντός του σαββατοκύριακου θα επιληφθεί επί του θέματους.
Oι προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας έχουν ήδη μειωθεί αισθητά, με την Αθήνα να ποντάρει αποκλειστικά σε μια θετική δήλωση προόδου, προκειμένου να λάβει την πολιτική στήριξη που χρειάζεται για να πειστεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί στην ελληνική οικονομία.
Το οικονομικό επιτελείο συζητά για τη λήψη νέων μέτρων, με στόχο τη γεφύρωση της σύγκλησης των απόψεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών., οι οποίοι στις απαιτήσεις τους παραμένουν αμείλικτοι. Βασικές διαφορές παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ σκληρή μάχη δίνει η Αθήνα και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Όσον αφορά τον ΦΠΑ ο ενιαίος συντελεστής φαίνεται πως κλειδώνει στο 18%, ενώ δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ.
Τέλος, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επανήλθε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία φαίνεται πως λαμβάνει τελικώς μόνιμο χαρακτήρα. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης δεν καταργείται, αλλά εξετάζεται να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το 2015 για εισοδήματα άνω των 30.000.