Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Περιπολικό-ρόμποκοπ ετοιμάζει η Ford

Θα κόβει και κλήσεις άραγε;
Περιπολικό-ρόμποκοπ ετοιμάζει η Ford

Ο Robocop ήταν ασφαλώς ένας εντυπωσιακός ρομπο-αστυνομικός. Αλλά μάλλον δεν «πιάνει μπάζα» μπροστά στο νέο ρομπο-περιπολικό χωρίς άνθρωπο, που έχει στο μυαλό της η Ford.

Το αυτόνομο αστυνομικό όχημα χωρίς οδηγό – για το οποίο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέθεσε αυτό το μήνα τη σχετική τεχνολογική πατέντα- θα μπορεί να κρύβεται πίσω από δέντρα στις άκρες των δρόμων για να καταγράφει όσους ξεπερνούν το όριο ταχύτητας (θα στέλνει μετά τις κλήσεις στους οδηγούς μέσω Ίντερνετ), ενώ δεν θα διστάζει να κάνει και καταδίωξη κάποιου κλέφτη ή άλλου παράνομου. Όλα αυτά μόνο του, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση για την πατέντα, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου», το όχημα θα χρησιμοποιεί «εγκέφαλο» με τεχνητή νοημοσύνη (νευρωνικά δίκτυα) για να βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες, ώστε να εντοπίζει με τις κάμερες και τους αισθητήρες του τους παραβάτες που περνάνε με κόκκινο ή υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Το αυτόνομο περιπολικό θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μέσω ασύρματων και δορυφορικών δικτύων επικοινωνίας με τα κεντρικά της αστυνομίας και με άλλα περιπολικά, καθώς και με άλλες κάμερες παρακολούθησης και αισθητήρες στους δρόμους.

Το ρομπο-περιπολικό θα αποφασίζει αν θα κόψει κλήση, την οποία θα στέλνει αμέσως μέσω διαδικτύου στο αυτοκίνητο του παραβάτη, ώστε αυτός να τη δει στην οθόνη του οχήματός του (οποία δυσάρεστη έκπληξη γι’ αυτόν!), ενώ ένα αντίγραφο θα στέλνεται και στη βάση δεδομένων της Τροχαίας.

Η Ford εκτιμά ότι ένα τέτοιο ρομπο-όχημα προορίζεται για τη δεκαετία του 2020, όταν πια τα αυτόνομα οχήματα θα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους. Το 2021 η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό της πρώτο πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο.

Αστυνομίες διαφόρων χωρών, όπως της Βρετανίας και του Ντουμπάι, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να εντάξουν στο στόλο τους τέτοια οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο κατά πόσο αυτό θα καταστεί εφικτό χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.