Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από το βράδυ που ο νεαρός μουσικός Παύλος Φύσσας, ή αλλιώς ράπερ Killah P, γνωστός για τα τραγούδια του κατά του ναζισμού, έπεσε νεκρός στην Αμφιάλη, χτυπημένος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Μια δολοφονία που στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί η δομή, αλλά και η βίαιη κι εγκληματική δράση της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, όταν κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του 34χρονου μουσικού, ο οποίος λίγο νωρίτερα βρισκόταν με την παρέα του σε καφετέρια του Κερατσινίου. Στο ίδιο μέρος, βρίσκονταν και μια μικρή ομάδα φασιστών, με την κινητοποίηση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής να είναι άμεση, όπως έδειξαν και οι τηλεφωνικές καταγραφές της μοιραίας βραδιάς.
«Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους κινητοποίησε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ντυμένοι με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, βρέθηκαν με τις μηχανές τους στην οδό Παναγή Τσαλδάρη.
Μαζί τους κι ένα αυτοκίνητο, το οποίο κατέβηκε τον δρόμο πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα. Ξαφνικά σταμάτησε κι απ’ αυτό κατέβηκε ο 45χρονος Ρουπακιάς, ο οποίος πλησίασε τον Φύσσα και τουκάρφωσε το μαχαίρι στο στήθος.
Αιμόφυρτος, αλλά έχοντας ακόμη τις αισθήσεις του, ο 34χρονος μουσικός πρόλαβε να υποδείξει στους αστυνομικούς τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη.
Όμως ο ίδιος δεν τα κατάφερε και λίγα λεπτά μετά ξεψύχησε στα χέρια της συντρόφου του…
Πέντε χρόνια μετά, οι ένοχοι αυτής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα στην σύγχρονη Ελλάδα, παραμένουν ατιμώρητοι, με τον κατηγορούμενο Γιώργο Ρουπακιά να αποφυλακίζεται και να βρίσκεται πλέον σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Η δίκη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις μαρτυρίες που έχουν ακουστεί στη δικαστική αίθουσα να είναι ανατριχιαστικές.
Ανελλιπώς παρούσα στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, η οποία μέσα από τις μαρτυρίες και τις περιγραφές στοιχείων, ζει και ξαναζεί τη νύχτα της δολοφονίας του γιου της.
«Θέλω να δω να τιμωρούνται οι δολοφόνοι του Παύλου, όμως αυτό δεν μας καλύπτει. Το παιδί μας θέλουμε, δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μπορούν να μας φέρουν πίσω το παιδί μας;» αναφέρει η Μάγδα Φύσσα προσθέτοντας για τον δολοφόνο του γιου της: «Ακόμα και να υπήρχε η θανατική ποινή και τον εκτελούσαν, πάλι δεν θα μας ικανοποιούσε».
Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Ελληνοφρένεια», η Μάγδα Φύσσα υποστήριξε ότι τον πρώτο καιρό, δεν υπήρχε μίσος γιατί –όπως είπε– «δεν είχα περιθώριο να κάτσω να σκεφτώ τους υπαίτιους».
«Έπρεπε να προσπαθήσω να μάθω να ζω χωρίς τον Παύλο. Ακόμα και τώρα τρώει χρόνο. Ήρθε όμως το μίσος, ήταν κάτι που το φοβόμουν από την αρχή. Όσο περνάει ο καιρός, δεν μειώνεται καθόλου», τόνισε η κ. Φύσσα.
Ερωτηθείσα αν θα μιλούσε στον Γιώργο Ρουπακιά, η κα. Φύσσα απάντησε: «Τι να του έλεγα…Να μου τον αφήσουν πάνω μου να καλοπεράσει. Κομμάτια θα τον έκανα. Ένας πληρωμένος δολοφόνος είναι. Ότι και να μου πει θα με λυτρώσει;»
Αναφερόμενη στους χρυσαυγίτες υποστήριξε πως όποτε εμφανίζονταν στο δικαστήριο ήταν προκλητικοί. «Εγώ εκεί τρώω τις σάρκες μου. Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει», πρόσθεσε.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα:
Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε κεντρικο δρόμο του Κερατσινίου, διοργανώνονται κάθε χρόνο αντιφασιστικά συλλαλητήρια, την ημέρα της επετείου του θανάτου του.
Φέτος, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την Ομόνοια και έφτασαν μέχρι το Σύνταγμα όπου και θα έγινε συναυλία.Με κεντρικά συνθήματα “σύνορα ανοιχτά, ποτέ ξανά φασισμός, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες”, οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και «βροντοφώναξαν φτάνει πια με τον φασισμό και τον ρατσισμό».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι συλλογικότητες σε κάλεσμά τους, “Φέτος τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα βρίσκουν το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη σε συναγερμό. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και όσα ακολούθησαν, δείχνουν το βάρβαρο, ρατσιστικό χαρακτήρα της «Ευρώπης-Φρούριο» απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Στην Ελλάδα το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, το κίνημα που άνοιξε τα σχολεία στα προσφυγόπουλα, οι αγώνες που κάθισαν στο σκαμνί τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, είναι ζωντανό”.
Με αφορμή τη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε στο Κέμνιτς της Γερμανίας, οι διαδηλωτές φώναξαν «φτάνει πια με τον φασισμό και τον ρατσισμό».
(Πηγή)