Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Να ερευνηθεί αν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς ότι διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των δύο πλευρών τον Μάιο.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν από τις 10 ως τις 21 Μαΐου μεταξύ της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους 260 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και 13 Ισραηλινοί.
Το HRW ερευνά τρία αεροπορικά πλήγματα του ισραηλινού στρατού –στις 10 Μαΐου στη Μπέιτ Χανούν, στις 15 Μαΐου στον καταυλισμό αλ Σάτι και στις 16 Μαΐου στην πόλη της Γάζας– οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 62 Παλαιστίνιων αμάχων.
«Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι στοχοθέτησε τούνελ και ένα υπόγειο διοικητικό κέντρο που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες ομάδες, όμως δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του», επεσήμανε η κυβερνητική οργάνωση. Εξάλλου το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας στους ερευνητές του HRW.
Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, με πρώτη τη Χαμάς, εκτόξευσαν περισσότερες από 4.300 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ «εξαπέλυσαν και παράνομες επιθέσεις», σύμφωνα με το HRW.
Καθώς «το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές αρχές δεν έδειξαν πρόθυμες να ασχοληθούν με τις παραβιάσεις που διέπραξαν οι δυνάμεις τους», το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να διεξαγάγει «ενδελεχή έρευνα» για αυτά «τα πιθανά εγκλήματα πολέμου», σημείωσε η ΜΚΟ.
Το ΔΠΔ είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους ότι ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2014, μια πρωτοβουλία την οποία απορρίπτει το Ισραήλ, αλλά χαιρέτισαν οι Παλαιστίνιοι.
Σήμερα το HRW ζήτησε αυτός ο πιο πρόσφατος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ο τέταρτος από το τέλος του 2008, να περιληφθεί στην έρευνα του ΔΠΔ, όπως και να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα απαρτχάιντ».
Τον Απρίλιο η ΜΚΟ είχε χαρακτηρίσει «απαρτχάιντ» την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Άραβες που ζουν στο έδαφός του και τους Παλαιστίνιους στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.
(AΠΕ-ΜΠΕ)