«Πάγος» στην Αθήνα από την Αγκελα Μέρκελ
«Πάγο» στην προσδοκία της Αθήνας για πολιτική λύση με τη συνδρομή του Βερολίνου, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προσκόμματα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η επιμονή του ΔΝΤ σε επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, έβαλε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κ. Μέρκελ όχι μόνο έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και στο Eurogroup, αλλά απέφυγε την παραμικρή δημόσια αναφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και στους χειρισμούς της κυβέρνησης για εκπλήρωση των συμφωνηθέντων. Εάν η Αθήνα προσδοκούσε κάποια νύξη αποδοκιμασίας από την πλευρά της καγκελαρίου για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επίσης απογοητεύθηκε. Δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια για κάτι τέτοιο, ούτε η ελάχιστη ένδειξη ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ καγκελαρίας και γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του ΔΝΤ ως παράγοντα καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση. Εθεσε, μάλιστα, θέμα συνέχειας της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφερόμενος σε πιθανή επιθυμία του να αποχωρήσει, ενώ πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία συνέδεσε με την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα αναζήτησης φόρμουλας για τη συνέχεια, ανεξαρτήτως της βούλησης και των προθέσεων του Ταμείου όσον αφορά την εμπλοκή του με το ελληνικό πρόγραμμα.
Η κ. Μέρκελ, ήδη στις δηλώσεις που προηγήθηκαν της συνάντησης, δεν αναλώθηκε σε φιλοφρονήσεις και φρόντισε να επισημάνει ότι «δεν είχαμε πάντοτε εύκολες συζητήσεις» με τον κ. Τσίπρα, προδιαγράφοντας ότι και η συνάντηση που επρόκειτο να ακολουθήσει δεν αναμενόταν εύκολη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εδώ και ημέρες η καγκελαρία είχε ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν δηλώσεις μετά το πέρας του γεύματος εργασίας, κάτι που εξαρχής είχε ερμηνευθεί ως όχι ιδιαίτερα θετικό για το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία.
Για το φλέγον για την κυβερνητική ηγεσία θέμα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη στάση του ΔΝΤ, η κ. Μέρκελ, παρουσιάζοντας την ατζέντα της συνάντησης, φρόντισε να αναφέρει: «Οπωσδήποτε θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός την κατάσταση». Προηγουμένως είχε κάνει εκτενή αναφορά στο προσφυγικό, το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής ηγεσίας, φροντίζοντας, μάλιστα, να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα σχετικώς». Αναφέρθηκε, βεβαίως, στον κοινό στόχο για εκπόνηση ενιαίου συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, αλλά και στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε.
Ο κ. Τσίπρας, που ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ομαλοποίηση της κατάστασης η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στις δηλώσεις του στάθηκε στην αναγκαιότητα για «γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους», προκειμένου να μην κυλήσει εκ νέου η Ελλάδα σε καθεστώς αβεβαιότητας και να σταλεί ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η κρίση είναι παρελθόν.
Σε σχέση με το προσφυγικό, αλλά και το Κυπριακό, που επίσης συζητήθηκε, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα σταθερά τάσσεται υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και υπέρ της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, με εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων. Επανέλαβε, ωστόσο, σε σχέση με τις κλιμακούμενες τουρκικές αμφισβητήσεις, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πηγή: Καθημερινή