Όσα άφησαν πίσω…
Πολλές φορές, αυτοί που αφήνουν πίσω την πατρίδα τους μεταναστεύοντας, κι ακόμα περισσότερες, αυτοί που μένουν πίσω, αποζητούν τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Η γλυπτική τέχνη απεικονίζει τα πιο ευγενικά συναισθήματα συμβολικά. Χρησιμοποιώντας ψυχρά και σκληρά μέσα – όπως μάρμαρο και μπρούτζο, δημιουργεί ένα υπέροχα αντιθετικό αποτέλεσμα.
Η διαχρονικότητα και η λεπτομέρεια των έργων του Νίκου Γεωργίου, μαζί με τον κλασσικό σχεδιασμό των γλυπτών του, υπήρξε πολλές φορές η αφορμή για να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική παρακαταθήκη στον ελλαδικό χώρο, δώρο ελλήνων μεταναστών η των οικογενειών τους. Αυτά τα γλυπτά του Νίκου Γεωργίου, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης και της ορθοδοξίας κοσμούν σήμερα πολυσύχναστα σημεία της χώρας, όντας δώρα των ανθρώπων που την αγάπησαν.
Η “Νίκη”, κοσμεί την αρχή του Μαραθωνίου, στον Μαραθώνα, χορηγία ελληνίδας που αναζήτησε την τύχη της στην Γερμανία.
Ο “Ηπειρώτης Μετανάστης”, που βρίσκεται στην πλατεία του Περάματος Ιωαννίνων, αποτελεί μια υπογράμμιση στην αγάπη των μεταναστών για την πατρίδα τους. Η ιστορία του αφορά σε υπαρκτό πρόσωπο και απεικονίζει συμβολικά τις τελευταίες του στιγμές στην Ελλάδα, πριν φύγει αποζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ο Ηπειρώτης, στον οποίο αφιερώθηκε το συγκεκριμένο μνημείο, έχασε τη ζωή του ζώντας μακριά από την οικογένεια του, η οποία θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την μνήμη του δημιούργησε αυτό το άγαλμα καθ’ εικόνα του.
Συντελεστές και κίνητρα για αυτή την προσφορά γλυπτού, το συναίσθημα ικανοποίησης, που χτίζεται με κάθε δημιούργημα -τόσο από την πλευρά του δημιουργού, όσο και από την πλευρά του χορηγού, άλλα και η ανάγκη να ξεπεραστεί η νοσταλγία μέσα από ένα συμβολισμό που μπορεί και αποδίδει υπέρτατο φόρο τιμής μέσω της τέχνης.
Ο νόστος των ελλήνων μεταναστών για την πατρίδα τους, και ο εσωτερικός τους πόθος να προσφέρουν στην χώρα που τους μεγάλωσε, οδήγησαν αρκετούς να χορηγήσουν δημιουργήματα που κοσμούν πλατείες, αμφιθέατρα και δρόμους ανά την Ελλάδα. Ο Νίκος Γεωργίου, μετράει στο ενεργητικό του πολλά τέτοια γλυπτά, δημιουργώντας μια μικρή, σύγχρονη πολιτιστική κληρονομία.
Η σπουδαιότητα της γλυπτικής τέχνης, τόσο σημασιολογικά όσο και σαν αποτέλεσμα δημιουργίας -στο λεπτό θέμα της εθνικής ταυτότητας, έχει αποδειχθεί ανά τους αιώνες. Η γλυπτική, ανέκαθεν αποτελούσε ορόσημο, και κοινώς αποδεκτό διακριτικό των εθνών.