Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.12.2024

Ο ξένος Τύπος για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Με εκτενή δημοσιεύματα ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.
Ο ξένος Τύπος για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

 Με εκτενή δημοσιεύματα ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

 Bloomberg: Tα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να διευθετήσει σειρά οικονομικών προβλημάτων που εκκρεμούν, μετά την ορκωμοσία του σήμερα ως πρωθυπουργού, γράφει το πρακτορείο Bloomberg. 

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το 2018 και πρόκειται να καταγράψει επέκταση 2% φέτος. Μετά τη νίκη του Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, ο γενικός δείκτης του Χ.Α σημείωσε άνοδο άνω του 20%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο στο τέλος του μήνα θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυναμική για να εξασφαλίσει διατηρήσιμη πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα εξής:

1. Δημοσιονομική σταθερότητα. Στο σημερινό Eurogroup που θα είναι το τελευταίο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα είναι το κύριο θέμα. Μολονότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση, οι πιστωτές θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022. Η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να χορηγήσει επιδόματα πριν από τις ευρωεκλογές δημιούργησε αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι παροχές θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιστωτές ενδέχεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δηλώσει ότι θα τηρηθούν δεσμεύσεις της για φέτος, αλλά ότι ίσως χαθεί ο στόχος του 2020 κατά 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν από το 2020, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποδείξει στους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δημιουργείται ένα φιλικότερο περιβάλλον. Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές, δεδομένου ότι θέλουν να διασφαλίσουν όλα τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.

2. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κρίση αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα. Οι τράπεζες επισπεύδουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν το όγκο των επισφαλών τους εκθέσεων, όμως πιθανότατα θα χρειαστούν νέα εργαλεία για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους για μονοψήφια ποσοστά μέχρι το 2021. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε παρατεταμένες συζητήσεις με την Κομισιόν για την εφαρμογή λύσης στα πρότυπα τις ιταλικής, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή εκπονήσει δικό της σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά NPLs σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει την πρόταση της Τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές, όμως η νέα κυβέρνηση αναμένεται να το πράξει σύντομα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή. Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 90%, ωστόσο οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αποτυχία μείωσης των NPLs θα υποχρεώσει κάποιες τράπεζες να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

3. Επενδύσεις. Στόχος του Μητσοτάκη είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% το 2020. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Για να πειστούν οι επενδυτές να εμπιστευτούν και πάλι την χώρα, ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει άμεσα η επένδυση του Ελληνικού που έχει καθυστερήσει πολύ. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και την διαφθορά, αλλά και να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

 4. Το χάος της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τον Απρίλιο οι εποπτεύουσες αρχές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει να λειτουργεί μετά την εμφάνιση ζημιών 500 εκατ. ευρώ το 2018. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τις καθαρές ζημίες να διευρύνονται στα 205,1 εκατ. από τα 12,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στην ΔΕΗ να λειτουργεί αποκλειστικά με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως δήλωσε πρόσφατα στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Παναγιωτάκης. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αποτελεί μια επιλογή για την επιχείρηση, όπως είπε.

5. Διοίκηση, Ασφάλεια. Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά την δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Επίσης θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σπάζοντας ένα ταμπού που απαγορεύει την πρόσβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 από την στρατιωτική δικτατορία. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την μείωση των φόρων. Στόχος του Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει μήνυμα αλλαγής από τις πρώτες μέρες της θητείας του, σημειώνει το Bloomberg.

Associated Press: Οι Έλληνες πήγαν αντίθετα στην πρόσφατη τάση στην Ευρώπη της απόρριψης του πολιτικού καταστημένου

Ο ηγέτης της νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε άνετα στις χθεσινές εκλογές, καταφέροντας ένα βαρύ πλήγμα στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά από μια ταραχώδη τετραετή διακυβέρνηση εν μέσω μιας εξοντωτικής οικονομικής κρίσης. Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που ιδρύθηκε από νεοναζιστές, απέτυχε μόλις, να αποσπάσει το απαραίτητο 3% για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, γεγονός που συνιστά μεγάλη πτώση για ένα πολιτικό σχηματισμό που ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες πήγαν αντίθετα με την πρόσφατη τάση στην Ευρώπη της απόρριψης του πολιτικού καταστημένου και της στροφής σε λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μητσοτάκης, που είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων, προσπάθησε να αποσείσει την εικόνα του ευνοημένου από την οικογενειοκρατία. Δεσμεύθηκε να κάνει την Ελλάδα χώρα φιλικότερη προς την επιχειρηματικότητα, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσει την διαβόητη γραφειοκρατία και να μειώσει τους φόρους. Ο Τσίπρας οδήγησε το 2015 το μικρό του κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει την λιτότητα των δύο πρώτων προγραμμάτων στήριξης. Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές, που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από το κοινό νόμισμα, υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση και να υπογράψει τρίτο πρόγραμμα που περιλάμβανε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Επίσης, θεμελίωσε συμφωνία με την γειτονική Βόρεια Μακεδονία για την αλλαγή της ονομασίας, συμφωνία που επαινέθηκε από τους Δυτικούς συμμάχους, αλλά εξόργισε τους Έλληνες.

 CNN: Πλήρης αναστροφή της τύχης της Ελλάδας

 Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα δείχνει μια πλήρη αναστροφή της τύχης της Ελλάδας, με την επιστροφή στην εξουσία ενός κόμματος που υπήρξε πυλώνας του πολιτικού κατεστημένου πριν από την κρίση. Ο Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, υπόσχεται να αναβαθμίσει την χώρα και να αλλάξει την εικόνα της ως του προβληματικού παιδιού της Ευρώπης, μετά την οκταετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25%. Προτεραιότητα του Μητσοτάκη είναι να αναζωογονήσει την οικονομία μειώνοντας τους φόρους και καταργώντας ρυθμίσεις, προσελκύοντας συγχρόνως επενδύσεις. Παρά τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, ο Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που βύθισε την χώρα στην κρίση και το οποίο οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει το 2015. Η υπερψήφιση ενός φιλικού προς τις αγορές κόμματος της παλαιάς φρουράς αποτελεί με την σειρά της ψήφο διαμαρτυρίας κατά μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε πολλά και απέτυχε να τα υλοποιήσει. Επίσης, ένα μήνυμα στους απανταχού λαϊκιστές ότι τα πράγματα μπορούν μεν να αλλάξουν, αλλά μετά να αλλάξουν ξανά. Το 2015 οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της ριζοσπαστικής αλλαγής που υπόσχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο χαρισματικός Τσίπρας. Τελικά όμως η λαϊκιστική Οδύσσεια της Ελλάδας κατέληξε σε φυγή καταθέσεων και στο φάσμα του Grexit, που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μετά την στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλούς Έλληνες, τα γεγονότα του 2015 σήμαναν το τέλος των ψευδαισθήσεων. Όπως ο Τσίπρας τότε, έτσι και οι Έλληνες σήμερα κάνουν στροφή. Η ελληνική τραγωδία εξακολουθεί να συσπειρώνει τους υπέρμαχους του Brexit και να αποτελεί προειδοποίηση για τους δεξιούς λαϊκιστές. Επίσης, αποκάλυψε βαθύτατα ρήγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια την Ελλάδα η υποστήριξη προς τον εξτρεμισμό υποχωρεί. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής τροφοδοτήθηκε από τις απελπιστικές οικονομικές συνθήκες και την προσφυγική κρίση. Τώρα η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, αν και ο εθνικισμός διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο και σε αυτές τις εκλογές, σε ηπιότερους όμως τόνους. Η συμφωνία των Πρεσπών, ο νεποτισμός, σκάνδαλα διαφθοράς και κατηγορίες για παρεμβάσεις στην λειτουργία της Δικαιοσύνης κόστισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Η αναμενόμενη ώρα της δόξας του Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018, με την λήξη του προγράμματος, επισκιάστηκε από τις φονικές πυρκαγιές με πάνω από εκτός νεκρούς. Αντί για εορταστικά πυροτεχνήματα, ο Τσίπρας αντιμετώπισε την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τον χειρισμό της τραγωδίας. Σε αυτή τη νέα εποχή πραγματισμού για την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης ενσαρκώνει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα βγάλει την χώρα από τον οικονομικό λαβύρινθο. Ωστόσο, θα κριθεί από τους πολίτες που πλέον δεν εξαπατώνται εύκολα από κενές υποσχέσεις.

Wall Street Journal: Οι Έλληνες ψηφοφόροι στράφηκαν στον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέα κατεύθυνση

Η Ελλάδα εξέλεξε συντηρητική κυβέρνηση με τη δέσμευση για μείωση φόρων και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, απομακρύνοντας την αριστερή κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να λήξει τη μακρά οικονομική ύφεση, γράφει η Wall Street Journal. Η επιστροφή των Ελλήνων ψηφοφόρων σε ένα παραδοσιακό κόμμα αφού δοκίμασαν τους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ενίσχυση των αντικαθεστωτικών κομμάτων στην Ευρώπη μπορεί να υποχωρήσει εάν οι λαϊκιστές δεν καταφέρνουν να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για ριζικές αλλαγές. Οι Έλληνες ψηφοφόροι στράφηκαν στον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέα κατεύθυνση μετά από χρόνια αργής οικονομικής ανάκαμψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπλήρωσε τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους των πιστωτών αλλά κατά κύριο λόγο αυξάνοντας τη φορολογία σε ένα επίπεδο που σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη. Οι δυσκολίες με τις οποίες θα έλθει αντιμέτωπος ο νέος πρωθυπουργός περιλαμβάνουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι πιστωτές και έως τώρα είναι αρνητικοί να τους άρουν. Επιπλέον, τόσο οι πιστωτές όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προειδοποιήσει ότι ο προϋπολογισμός ίσως ήδη είναι εκτός πορείας, μετά από μία σειρά προεκλογικών επιδομάτων από την απερχόμενη κυβέρνηση. Η «ζούγκλα» των οργανωμένων συμφερόντων στην Ελλάδα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για μια πιο δυναμική οικονομία. Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, από την παλιά φρουρά πολιτικών, είναι επίσης επιφυλακτικοί με την ατζέντα της ελεύθερης αγοράς που προωθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Η ευρεία επίσης οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη ενδεχομένως να δυσχεράνει την τόνωση της ανάπτυξης. Η χαμηλή δε, πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σημαίνει ότι λογικά δεν θα είναι επιλέξιμη για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, εάν η Κεντρική Τράπεζα ενισχύσει τη διευκολυντική της πολιτική. Οι αγορές έχουν αντιδράσει με ενθουσιασμό στην προοπτική διακυβέρνησης μίας συντηρητικής παράταξης καθώς μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 2% από 3,5% δύο μήνες πριν.

New York Times: Πολλές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κ. Μητσοτάκης

Το ότι η ΝΔ κέρδισε άνετη πλειοψηφία καθώς και το ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – προσωπική ήττα του Αλ. Τσίπρα – παραμερίζει αυτό που ξεκίνησε ως κοινωνικό πείραμα, την περίοδο που τα αριστερά και δεξιά λαϊκιστικά κόμματα είναι σε άνοδο στην Ευρώπη, εκτιμούν οι New York Times.

Το αποτέλεσμα υπενθυμίζει ότι παρ’ όλο που η Βρετανία κινείται προς την έξοδο από την ΕΕ, ψηφοφόροι σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης φαίνοντα δεσμευμένοι σε αυτήν. Η νίκη της ΝΔ είναι αντίθετη στην τάση των ευρωπαϊκών συντηρητικών και κεντροδεξιών κομμάτων που πασχίζουν να κερδίσουν στις εκλογές ή να σχηματίσουν κυβέρνηση. Παρά την ελπίδα που ενέπνευσε στους Έλληνες ο Αλ. Τσίπρας, και ανεξάρτητα από το πόσο οικονομικά ισχυρή είναι σήμερα η Ελλάδα σε σύγκριση με όταν ανέλαβε την εξουσία, ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε την εχθρότητά τους καθώς άλλαζε θέσεις, επισημαίνεται. Πολλές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κ. Μητσοτάκης, όπως η μείωση του δημόσιου τομέα και εκσυγχρονισμός του, το προσφυγικό και η οικοδόμηση της οικονομίας. Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με εμπόδια τόσο εντός όσο και εκτός, εκτιμά η συντάκτης. Πρόκειται για ένα φιλελεύθερο, που ηγείται ενός συντηρητικού κόμματος και η προώθηση μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενοχλήσει τα μέλη του κόμματος και τα κεκτημένα συμφέροντα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ο Κ. Μηστοτάκης έχει υποσχεθεί λόγου χάρη να καταστήσει ταχύτερη τη διαδικασία απονομής ασύλου στους πρόσφυγες και την αναχώρησή τους από τα στρατόπεδα, όμως η δεξιά πτέρυγα του κόμματός του ενδιαφέρεται λιγότερο από ό,τι ο ίδιος στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προσφύγων. Επίσης δεν είναι σαφές αν οι πισωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στον Κ. Μητσοτάκη το δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μειώσει φόρους, όπως ελπίζει. Όμως, φαίνεται απτόητος. «Πιστεύω ότι το 90% του προγράμματός μας είναι εκτός των περιορισμών» που έχουν επιβληθεί στην χώρα από τους δανειστές, δήλωσε σε συνέτευξή του στους ΝΥΤ πριν τις εκλογές. Σημειώνεται επίσης ότι το νέο Κοινοβούλιο θα είναι λίγο διαφορετικό από το προηγούμενο και γίνεται λόγος για τα κόμματα που εισέρχονται σε αυτό και για τη μη είσοδο της Χρυσής Αυγής. Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι έτοιμος να ενώσει τη χώρα. 

CNBC: Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη

Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης αναμενόταν ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, γράφει το CNBC.

 Το μόνο ερώτημα ήταν εάν θα καταφέρει να επιτύχει την αυτοδυναμία, κάτι που το κατάφερε κερδίζοντας 158 έδρες στο Κοινοβούλιο, μία ισχυρή εντολή κατά τα λεγόμενά του, που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. 

«Είμαι πολύ ευγνώμων για το αποτέλεσμα. Αγγίξαμε το 40% που είναι πολύ υψηλό δεδομένου του κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού και θεωρώ ότι έλαβα μια ισχυρή εντολή για να υλοποιήσω την ατζέντα μου, μία ατζέντα για αύξηση της ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες», υπογράμμισε χθες ο νέος πρωθυπουργός στο CNBC. Η ανταποκρίτρια στη συνέχεια αναφέρεται στη σημερινή ορκωμοσία του ίδιου και του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ιδιαίτερο παραμένει το ενδιαφέρον για το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών και κατά πόσο θα εστιάσει περισσότερο στις τράπεζες ή στην μακροοικονομική πολιτική. Αναφορικά με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η ανταποκρίτρια επισημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ενώ εφάρμοσε κάποια μέτρα λιτότητας με τα οποία δυσαρέστησε τον ελληνικό λαό. Η σημαντικότερη έκβαση, ωστόσο από τις χθεσινές εκλογές είναι ότι η Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό κόμμα που είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν βουλευτή, καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο.

Financial Times: Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μακρύ δρόμο μπροστά του για να ολοκληρώσει την ελληνική αναγέννηση

Ο Τσίπρας φεύγει, αλλά η όποια κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ευρωζώνης, γράφουν οι Financial Times και εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει μακρύ δρόμο μπροστά του για να ολοκληρώσει την ελληνική αναγέννηση Οι Έλληνες έσπευσαν να ψηφίσουν υπέρ μια νέας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κεντροδεξιάς κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, στρέφοντας την πλάτη τους στον Α. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγορές είναι ενθουσιασμένες. Το αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πράγματι έτοιμος να κάνει ανταγωνιστικότερη την ελληνική οικονομία και να εκσυγχρονίσει το κράτος είναι άλλο θέμα. Στους κύκλους της ΕΕ θα υπάρξει ικανοποίηση που η Ελλάδα επανέρχεται -από το λαϊκιστικό περιθώριο στο πολιτικό mainstream. O κ. Τσίπρας έκανε κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία σταθεροποιήθηκε, η εμπιστοσύνη των επενδυτών επέστρεψε και η Ελλάδα βγήκε πέρυσι από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλά να κάνει για να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της πλήρους ανάκαμψης -και κανείς δεν ξέρει πόσο θα κοστίσουν οι περικοπές φόρων που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση. Εξάλλου και οι επιδόσεις της ΝΔ κατά τη διάρκεια προηγούμενων προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας ήταν αξιοθρήνητες. Ο κ. Τσίπρας εξημερώθηκε όσο καιρό παρέμεινε στην εξουσία. Ίσως τώρα αποχαλινωθεί, όντας στην αντιπολίτευση. Η ήττα δεν τον συνέτριψε: δεν υπάρχουν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να κερδίζουν το 32%, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως δυσκολέψει αρκετά τη ζωή του κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτό δε θα δυσχεράνει άσκοπα τη ζωή για τους Έλληνες, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

The Times: Ελληνική αναγέννηση

«Παρά τα έτη λιτότητας, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις ψευδαισθήσεις του αριστερού λαϊκισμού», γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους. Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός. Τα νέα είναι καλά για την Ευρώπη -ο κ. Μητσοτάκης κατανοεί τον ρόλο των επιχειρήσεων και των αγορών στην παραγωγή ευημερίας. Οι συνέπειες της λιτότητας ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία βοηθούμενος από το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας και στην πορεία αποδείχθηκε πραγματιστής. Η οικονομία επανήλθε στο δρόμο της ανάπτυξης και το κόμμα του απέβαλε τα υπερβολικά ακραία στοιχεία -δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μυστικά σχετικά με την ανάκαμψη μιας μικρής χώρας, η συμφωνία με τους πιστωτές της ήταν απαραίτητη. Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε λόγω της κούρασης που προξένησε στους Έλληνες το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να συνειδητοποιήσει την οικονομική πραγματικότητα. Ωστόσο, η λιτότητα πέτυχε αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων με φορολογικές ελαφρύνσεις και απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Έχει την ευκαιρία να δείξει ότι μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς είναι ο δρόμος προς την ευημερία.

BBC: «Ένα μάθημα στους λαϊκιστές;»

Σε ανταπόκριση του Μάρκ Λόουεν από την Αθήνα με τίτλο «Ένα μάθημα στους λαϊκιστές;» το BBC μεταδίδει ότι «στους δρόμους της Αθήνας υπήρξε μια αθόρυβη αντίδραση καθώς τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη και ο κόσμος ήταν στις παραλίες παρά στις συγκεντρώσεις. Μετά από έξι εκλογικές αναμετρήσεις σε μια δεκαετία, η κουρασμένη χώρα φαίνεται να αδιαφορεί συλλογικά. Το 2015 η ΝΔ θεωρήθηκε διεφθαρμένη παλαιά φρουρά που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση καθώς εναλλασσόταν στην εξουσία με τους σοσιαλιστές για δεκαετίες. Ο αριστερός, λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας αντιπροσώπευε την αλλαγή υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια και τη λιτότητα. Αλλά (η αλλαγή) δεν έγινε εξαιτίας της ταπεινωτικής μεταστροφής υπό την πίεση της ΕΕ, ενώ θεωρήθηκε ότι έκανε κακοδιαχείριση και σκάνδαλα. Ορισμένοι που φλερτάρουν με τον λαϊκισμό, από τη Βρετανία ως τις ΗΠΑ, θα δουν στην Ελλάδα ότι το πολιτικό εκκρεμές μπορεί να γυρίσει πίσω στο κυρίαρχο ρεύμα.

Aljazeera: Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται να κάνει την Ελλάδα περήφανη μετά τη σαρωτική του νίκη

 Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον κ. Τσίπρα μετά από 4 χρόνια λιτότητας, εκτιμά το Aljazeera και προσθέτει: Ο κ.Τσίπρας παραδέχτηκε την ήττα του και προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντισταθεί «δυναμικά» στις προσπάθειες να αναστραφούν οι φιλοεργατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του κόμματος. Ο Πάνος Πολυζωίδης, πολιτικός αναλυτής στην Αθήνα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι μια νίκη της ΝΔ θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή στην ομαλότητα και ενδεχομένως το τέλος της κρίσης, από πολιτική άποψη. Η κρίση αυτή είχε μεγάλο κόστος για τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και η ΝΔ είναι ένα από τα κόμματα που επέζησαν -αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ήρθε στο προσκήνιο λόγω της κρίσης και πιθανότατα θα επιβιώσει και μετά την κρίση, προσθέτει ο Πολυζωίδης. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να δούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, καταλήγει: τα προγράμματα διάσωσης έχουν τελειώσει, αλλά η λιτότητα όχι, η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί πολιτικές προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη αλλά θα δούμε κατά πόσο όλο αυτό είναι εφικτό δεδομένου ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί παραμένουν.

   Le Figaro: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει περίοδο χάριτος

Παρά τη νίκη του χθες, ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει περίοδο χάριτος, εκτιμά η γαλλική Le Figaro και προσθέτει: Ο Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης, σε μία χώρα που δυσκολεύεται να ξανασταθεί στα πόδια της μετά από τρεις διαδοχικά μνημόνια. «Από αύριο θα είμαστε στη δουλειά», δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του, ο Μητσοτάκης γνωρίζοντας ότι πρέπει να βιασθεί. Οι Έλληνες διαλυμένοι από την υπερφορολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης, ανυπομονούν. «Ήταν μία αληθινή ψήφος τιμωρίας εναντίον των πολιτικών του Αλ.Τσίπρα, οι οποίες υπερέβησαν τους στόχους που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας, ΕΕ και το ΔΝΤ. Διαίρεσε επίσης στον κόσμο με την πολιτική του που στοίχησαν ακριβά στους πολίτες, επισημαίνει ο Νίκος Ρομπαπάς, πρόεδρος του think tank Kefim. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πείσει και επέλεξε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό: μετά την παράδοση το πρωί της Δευτέρας της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγγέλλει τη σύνθεση της κυβέρνησής του», σύμφωνα με το περιβάλλον του και την ανάληψη των καθηκόντων της από αύριο. Το Κοινοβούλιο, που έκλεισε λόγω των εκλογών, θα ξανανοίξει στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των εκλεγμένων βουλευτών και την ψήφο εμπιστοσύνης στις 22/7. Στο συνέχεια θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια για έγκριση. Ξεκινώντας από το οργανόγραμμα του πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των Υπουργείων, καθώς και τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, εφαρμόζοντας ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο -στους αντίποδες του Σύριζα- για να περιορίσει τις εξόδους από την φυλακή των ισοβιτών, όπως οι τρομοκράτες της 17 Νοεμβρίου, υπεύθυνοι για 25 δολοφονίες τις δεκαετίες 1990-2000. Αλλά επίσης και να καταδικάζει τις επιθέσεις των μικρών ομάδων της άκρας Αριστεράς εναντίον πολιτών ή του Τύπου, που δεν διωκόνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από το τέλος Αυγούστου, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για το πιο αναμενόμενο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης: τη φορολογία, με μείωση των φόρων κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου 2020, καθώς και τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, που θα επιτρέψει την εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Από το τέλος Αυγούστου η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για το πιο αναμενόμενο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στα καυτά θέματα, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει την υπολανθάνουσα κρίση με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα αυξάνει τις προκλήσεις στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, αμφισβητώντας τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον βυθό της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Μητσοτάκης, ως μέλος του ΕΛΚ, έχει ήδη συγγένειες με τον Γερμανό υποψήφιο Μανφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ξεκίνησε στην Ελλάδα την εκστρατεία του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. αλλά και με την ορισθείσα νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν, με την οποία συνδέεται φιλικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλεια αγγλόφωνος και γαλλόφωνος αναμένεται να επαναδιαπραγματευθεί σύντομα τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους πιστωτές της χώρας, από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5%. Τέλος, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευνοϊκές, σηματοδοτώντας μια ιστορική πτώση των επιτοκίων δανεισμού, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε γρήγορα να αποφασίσει για την έκδοση ενός ομολόγου, για να γεμίσει τα ελληνικά κρατικά ταμεία, προτού αναζητήσει ξένες επενδύσεις, ασχολούμενος ο ίδιος με το θέμα αυτό, εκτιμά η Le Figaro.

   Liberation: Η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές εκλογές αφήνει μια πικρή γεύση

Παρόλο που ο Σύριζα μπορεί να καυχηθεί ότι επέφερε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, επιπλέον από τα οδυνηρά μέτρα που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας, ωστόσο απογοήτευσε εκείνους που ήλπιζαν να προστατευθούν από τη λιτότητα, γράφει η γαλλική Liberation.

Μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές εκλογές αφήνει μια πικρή γεύση. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μεταστροφή του Τσίπρα μετά το τρίτο μνημόνιο το 2015, που τον υποχρέωσε να εφαρμόσει ακόμα αυστηρότερους όρους λιτότητας. Όσον αφορά το χρέος της χώρας, παραμένει στο 180% του ΑΕΠ. Βέβαια κάτω από θυσίες, η Ελλάδα βγήκε επίσημα τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια, αλλά παραμένει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών, οι οποίοι έθεσαν de facto τη χώρα υπό καθεστώς κηδεμονίας μέχρι το 2060. Ο Σύριζα, ωστόσο προσπάθησε να προστατεύσει τα δικαιώματα των περισσότερο ευάλωτων πολιτών, ενώ 35% των Ελλήνων ζουν πάντα κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Αλλά είναι οι μεσαίες τάξεις που πλήρωσαν τον λογαριασμό. Ο Σύριζα πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν μια ορισμένη εξυγίανση των δημόσιων δαπανών, επέτρεψε τελικά τη δυνατότητα πολιτογράφησης των πολυάριθμων παιδιών των μεταναστών μέχρι σήμερα απατρίδων, χωρίς να ξεχνάμε την άνοδο του ελάχιστου μισθού στα 650 ευρώ. Ή την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Οι αποκαλύψεις της ελληνικής εφημερίδας Documento για το διπλό παιχνίδι των Ελλήνων συντηρητικών, οι οποίοι από το 2005 ήταν έτοιμοι να ξεπουλήσουν το τόσο ευαίσθητο όνομα της», δεν άλλαξε τίποτα, ο άνεμος είχε ήδη αλλάξει πορεία. Με την άσκηση μιας φιλελεύθερης πολιτικής, κάτω από την πίεση των πιστωτών, η ελληνική αριστερά υπέστη την τύχη ενός τμήματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που ακολουθεί το ίδιο δρόμο: με κίνδυνο να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους που δεν πιστεύουν πλέον σε αυτό το είδος τραγουδιού.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.