Ο Τραμπ αποσύρθηκε από το κοινό ανακοινωθέν της G7 μετά από δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός πρόεδρος «τορπίλισε» το Σάββατο τις προσπάθειες της G7 να επιδείξει ένα κοινό μέτωπο, αφού εξοργίστηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, και είπε ότι μπορεί να εντείνει τους δασμούς στις εισαγωγές, πλήττοντας τον ευαίσθητο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Based on Justin’s false statements at his news conference, and the fact that Canada is charging massive Tariffs to our U.S. farmers, workers and companies, I have instructed our U.S. Reps not to endorse the Communique as we look at Tariffs on automobiles flooding the U.S. Market!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018
Σε μια ανακοίνωση- βόμβα, όπου ανέφερε ότι αποσυρόταν από το κοινό ανακοινωθέν της G7 και στην οποία προέβη αφού έφυγε πρόωρα από τη σύνοδο στον Καναδά, διατάραξε την εύθραυστη ισορροπία/ συναίνεση που είχε διαμορφωθεί στη διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και των κορυφαίων συμμάχων της για το εμπόριο.
PM Justin Trudeau of Canada acted so meek and mild during our @G7 meetings only to give a news conference after I left saying that, “US Tariffs were kind of insulting” and he “will not be pushed around.” Very dishonest & weak. Our Tariffs are in response to his of 270% on dairy!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018
«Ο πρωθυπουργός Τριντό του Καναδά το έπαιζε τόσο ήπιος και πράος κατά τις συναντήσεις μας στη G7 απλά και μόνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου αφού έφυγα, λέγοντας ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ήταν “κάπως προσβλητικοί” και “δεν θα ανεχτεί να τον εκφοβίζουν”. Πολύ ανέντιμος και αδύναμος. Οι δασμοί μας είναι σε απάντηση του δικού του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα!» έγραψε στο Twitter, μεταξύ άλλων.
Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Τριντό είχε κάνει λόγο για μέτρα- αντίποινα που θα λάμβανε ο Καναδάς τον επόμενο μήνα σε απάντηση στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ.
«Οι Καναδοί είμαστε ευγενικοί, είμαστε λογικοί, αλλά δεν θα ανεχτούμε να μας εκφοβίζουν» είπε σε δημοσιογράφους ο Τριντό, ο οικοδεσπότης της διήμερης συνόδου στο Λα Μαλμπέ του Κεμπέκ.
Αντιδρώντας στα tweets του Tραμπ, το γραφείο του Τριντό ανέφερε πως «επικεντρωνόμαστε σε όλα όσα επιτύχαμε εδώ στη σύνοδο. Ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι που δεν είχε πει και στο παρελθόν».
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφερόταν πως οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, συμφώνησαν στην ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαίως επωφελές εμπόριο» και τη σημασία της αντιμετώπισης του προστατευτισμού.
«Αγωνιζόμαστε να μειώσουμε τα εμπόδια των δασμών, τα εμπόδια που δεν είναι δασμοί και τις επιδοτήσεις» αναφερόταν στην ανακοίνωση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει τη σύνοδο επιτυχία πριν τα tweets του Τραμπ, λέγοντας ότι υπήρξε ανακούφιση στη G7 πως αποφεύχθηκε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για το εμπόριο.
Το κοινό ανακοινωθέν
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά είχαν καταλήξει σε ένα συμβιβαστικό κείμενο για το εμπόριο έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν επιλύει την τρέχουσα διαφωνία των ΗΠΑ και των έξι εταίρων της για τους δασμούς.
«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων. Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, είχε υπογραφεί και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν έως το Σάββατο. Η ανακοίνωση περιελάμβανε συγκεκριμένες απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαία» για το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο πρέπει επίσης να είναι «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές».
«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.
Ακόμη, οι ηγέτες της G7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κάλεσαν τη Ρωσία να σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν κριθεί αναγκαίο.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά, την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων και τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς», ανέφεραν οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν την επίθεση στο Σάλσμπερι στη Βρετανία ενάντια σε έναν Ρώσο πρώην πράκτορα με χρήση ενός ρωσικού στρατιωτικού τύπου νευροτοξικού παράγοντα, τονίζοντας ότι εξαιρετικά πιθανό η Μόσχα να ευθύνεται για αυτή την επίθεση, καθώς δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση.
Επίσης, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν μια νέα δέσμευση της G7 κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, ένα θέμα που δίχασε την Ομάδα των Επτά ακόμη περισσότερο απ′ ό,τι το εμπόριο ή η κλιματική αλλαγή.
Μάας: Ένα tweet μπορεί να καταστρέψει πολύ γρήγορα πολλή εμπιστοσύνη
«Με ένα tweet μπορεί πολύ γρήγορα να καταστραφεί πάρα πολλή εμπιστοσύνη», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στην στάση του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7.
«Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ακόμη επιθετικότερα. Μια ενωμένη Ευρώπη είναι η απάντηση στη θέση του Τραμπ ”Πρώτα η Αμερική”», πρόσθεσε ο κ. Μάας στην ανάρτησή του.
(Πηγή)