Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Ο Παρθενώνας των Βιβλίων: Ένα έργο κατά της λογοκρισίας

Η documenta, η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης του Κάσελ της Γερμανίας, συνδιοργανώνεται για πρώτη φορά με άλλη πόλη και αυτή είναι η Αθήνα.
Ο Παρθενώνας των Βιβλίων: Ένα έργο κατά της λογοκρισίας

Έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν, χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο The Parthenon of Books στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» ρίχτηκαν στην πυρά από τους Ναζί περίπου 2.000 βιβλία.

Η Marta Minujín και η documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο  (O Παρθενώνας των Βιβλίων), αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου.

Το έργο της Marta Minujín είναι ένα σύμβολο της αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Το 1941, στο Fridericianum, το οποίο εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα άλλη μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων.

Η εγκατάσταση με τίτλο The Parthenon of Books θα παρουσιαστεί στο Κάσελ ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Το έργο The Parthenon of Books της Minujín αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenón de Libros, την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους. Μια δημόσια δράση αφιερωμένη στην επιστροφή των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων σχεδιάζεται και για τον νέο Παρθενώνα στο τέλος της documenta 14.

Πώς μπορώ να δωρίσω ένα βιβλίο;

Σας καλούμε να συνεισφέρετε στην πραγματοποίηση του έργου δωρίζοντας ένα ή περισσότερα βιβλία.

Μέλη του προσωπικού της documenta 14 θα βρίσκονται στην Αγορά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης το διάστημα 19 – 23 Οκτωβρίου 2016 για τη συλλογή των βιβλίων για το έργο The Parthenon of Books. Η συμμετοχή σας στη συλλογή των 100.000 βιβλίων είναι πολύ σημαντική για την πραγματοποίηση του έργου. Μπορείτε ακόμη να στείλετε βιβλία μέσω ταχυδρομείου ή  φέρνοντας τα οι ίδιοι στα γραφεία της documenta 14, είτε στην Αθήνα είτε στο Κάσελ, στις παρακάτω διευθύνσεις:

documenta 14

documenta und Museum Fridericianum gGmbH

Attention: The Parthenon of Books

Friedrichsplatz 18
D-34117 Kassel

documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Για το έργο The Parthenon of Books
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
11521 Αθήνα

documenta 14 στο Πολυτεχνείο
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Πρεβελάκη
Για το έργο The Parthenon of Books
Πατησίων 42
10682 Αθήνα

Τι είδους βιβλία μπορώ να δωρίσω;

Σε περίπτωση αποριών σχετικά με το τι είδους βιβλία μπορείτε να δωρίσετε, οι λίστες εδώ και εδώ μπορούν να σας δώσουν κάποιες πρώτες κατευθυντήριες ιδέες. Κατά τη διάρκεια της συλλογής των βιβλίων, οι λίστες θα ανανεώνονται διαρκώς σε συνεργασία με την καθηγήτρια Dr. Nikola Roßbach, τον επισκέπτη καθηγητή Dr. Florian Gassner και φοιτητές του Πανεπιστήμιου του Κάσελ.

Συμπληρώστε αυτή τη φόρμα και να την συμπεριλάβετε στη δωρεά των βιβλίων σας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάσελ, τα προσφερόμενα βιβλία θα ελεγχθούν, θα επικυρωθούν και θα καταλογογραφηθούν. Η δωρεά περισσότερων αντιτύπων του ίδιου βιβλίου ενθαρρύνεται ρητά.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.