Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.12.2024

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης

Μεταξύ άλλων μίλησε για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη που βαραίνει τη χώρα μας και την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης

Μεταξύ άλλων μίλησε για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη που βαραίνει τη χώρα μας και την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και για το πώς σχολιάζει την πολιτική Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό, αλλά και τα τείχη εντός Ευρώπης, αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και στο Νόμπελ Ειρήνης.

“Να σας πω πως οι χτίστες των τειχών, όπως κι αν οικοδομούνται αυτά, από τούβλα ή μαχαίρια, θα γίνουν φυλακισμένοι των φυλακών που οι ίδιοι χτίζουν. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει”.

“Έκλαψα όταν ο Jordi Evole (βραβευμένος Ισπανός δημοσιογράφος) μου έδειξε τον φράχτη με τα μαχαίρια στους λόφους του Μαρόκο κοντά στη Μελίγια. Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω πως είναι “καυτή πατάτα” το πρόβλημα για μια κυβέρνηση, αλλά δεν λύνεται έτσι… Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται. Πρέπει να μιλήσουμε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ανθρωπιά στην ΕΕ. Το να μην επιτρέπεις την είσοδο στους ανθρώπους αυτούς, το να τους κλείνεις τον δρόμο είναι σαν να τους αφήνεις στα χέρια των διακινητών, να τους αφήνεις να γίνονται θύματα trafficking”.

“Μίλησα με έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που σέβομαι και θα πω το όνομά του. Αλέξης Τσίπρας. Μου εξήγησε τα προβλήματα και στο τέλος μίλησε στην καρδιά μου λέγοντας: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πάνω από κάθε συμφωνία. Αυτή η φράση του, αξίζει το Νόμπελ (Ειρήνης)”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προς τα πού οδεύει η ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Πάπας στάθηκε στα δεινά του λαϊκισμού.

“Βλέπω πολλούς ανθρώπους να πέφτουν θύματα του λαϊκισμού. Υπάρχει φόβος. Ο φόβος είναι η απαρχή των δικτατοριών. Ο Χίτλερ το εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό και είδαμε τα αποτελέσματα. Η Ευρώπη χτίστηκε από τους μετανάστες, θα έπρεπε να τους ευγνωμονεί. Αν η Ευρώπη πουλάει όπλα στην Υεμένη για να σκοτώνονται παιδιά, πώς μπορεί να εξασφαλίσει τη συνοχή της; Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να επιλύσει το πρόβλημα της πείνας σε αυτές τις χώρες. Πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με σύστημα εκπαίδευσης, με επενδύσεις, όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ, με τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά”.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό όχι με τη βία αλλά με γενναιοδωρία, με εκπαιδευτικές επενδύσεις, με οικονομική ανάπτυξη κλπ. Επίσης, υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να λάβουν περισσότερους μετανάστες, ωστόσο το μεταναστευτικό είναι ευθύνη όλης της Ευρώπης, όλες οι χώρες πρέπει να δέχονται”, δήλωσε για την ανακατανομή των προσφυγικών πληθυσμών.

Θυμίζουμε άλλωστε πως υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, λόγω της σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρόταση έγινε από την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί, πρόταση που στηρίζει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι συναντήσεις Πάπα με Τσίπρα
Για την ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει για πρώτη φορά τον Πάπα στο Βατικανό το 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν και ζήτησε αναθεώρηση του μεταναστευτικού.

Η επόμενη συνάντηση τους ήταν το 2016, όταν ο Ποντίφικας είχε έρθει στην Ελλάδα και μετέβη στη Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειας στο προσφυγικό ζήτημα.

Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους ήταν το 2017 όταν ο Πάπας είχε δεχθεί τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στην έδρα της για τα 60 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ρώμης και είχε με όλους σύντομες συναντήσεις και συνομιλίες.Καθολικής Εκκλησίας

“Οι ευχαριστίες του Ποντίφικα για την προσφορά της Ελλάδας στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των προσφύγων, με έκαναν να αισθανθώ περήφανος”, είχε γράψει τότε στο twitter ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: news247.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.