Ο ΟΗΕ φοβάται ότι στη Μιανμάρ θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος όπως αυτός στη Συρία
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται πως στη Μιανμάρ θα ξεσπάσει γενικευμένη σύγκρουση, όπως αυτή στη Συρία, προειδοποιώντας κατά ενδεχόμενων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται εναντίον του πληθυσμού της χώρας.
“Υπάρχουν σαφείς συνειρμοί με τη Συρία το 2011. Και εκεί είδαμε ειρηνικές διαδηλώσεις να αντιμετωπίζονται με άσκοπη και ξεκάθαρα δυσανάλογη βία. Η βίαιη και επίμονη καταστολή του κράτους απέναντι στον ίδιο του τον λαό οδήγησε κάποιους να πάρουν τα όπλα, κάτι το οποίο ακολούθησε ένα σπιράλ βίας σε όλη τη χώρα”, δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.
“Φοβάμαι ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ οδηγείται προς μια γενικευμένη σύρραξη. Οι χώρες δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθούν τα μοιραία λάθη που έγιναν στη Συρία”, τόνισε στην ανακοίνωσή της.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ), τουλάχιστον 710 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά της χούντας, εκ των οποίων 50 παιδιά. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Ο στρατός καταστέλλει ολοένα και πιο βίαια το φιλοδημοκρατικό κίνημα, το οποίο έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες Βιρμανούς και παρέλυσε πολλούς τομείς της οικονομίας με την κήρυξη απεργιών.
“Παρακολουθήσαμε ακόμη ένα Σαββατοκύριακο αιματοχυσίας σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως τη σφαγή τουλάχιστον 82 ανθρώπων στο Μπάγκο την Παρασκευή και το Σάββατο”, κατήγγειλε η Μπατσελέτ.
https://twitter.com/OHCHRAsia/status/1381914579295477760
“Οι στρατιωτικοί φαίνονται αποφασισμένοι να εντείνουν την αδυσώπητη πολιτική βίας απέναντι στον λαό της Μιανμάρ, χρησιμοποιώντας στρατιωτικού τύπου όπλα, αδιακρίτως”, επέκρινε η Ύπατη Αρμοστής, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη χρήση χειροβομβίδων θραυσμάτων και όλμων και τις αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία δεν αποκαλύπτει τις πηγές της, 23 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο έπειτα από μυστικές δίκες, εκ των οποίων 4 διαδηλωτές και 19 άτομα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν πολιτικά και ποινικά αδικήματα. Εξάλλου οι μαζικές συλλήψεις ανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους να κρυφτούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Μπατσελέτ κάλεσε τις χώρες να λάβουν “άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά” μέτρα ώστε να αναγκάσουν τη χούντα να τερματίσει “την εκστρατεία καταστολής και σφαγής του πληθυσμού” της Μιανμάρ.
“Οι δηλώσεις καταδίκης και οι περιορισμένες, στοχευμένες κυρώσεις ξεκάθαρα δεν αρκούν. Οι χώρες που έχουν επιρροή πρέπει να ασκήσουν άμεσα συγκεκριμένη πίεση στους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ ώστε να σταματήσουν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ενδεχόμενα εγκλήματα που διαπράττουν εναντίον του πληθυσμού”, υπογράμμισε η Μπατσελέτ.