Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν, όντως, αμφιδέξιος
Οι ειδικοί διατηρούσαν αμφιβολίες αλλά ερευνητές του διάσημου Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας δηλώνουν ότι έχουν την απόδειξη: ο Λεονάρντο ντα Βίτσι μπορούσε να γράφει, να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει εξίσου καλά τόσο με το αριστερό όσο και με το δεξί χέρι.
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, το ινστιτούτο ερευνών και αποκατάστασης του μουσείου μελέτησε επί μακρόν το σχέδιο που έχει τίτλο “Il Paesaggio” (Το Τοπίο), το παλαιότερο έργο του ζωγράφου που γεννήθηκε στην Τοσκάνη.
To έργο που φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 1473 –ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν τότε 21 ετών– παρουσιάζει την κοιλάδα του ‘Αρνου (του ποταμού που διασχίζει τη Φλωρεντία) και το κάστρο του Μοντελούπο στην Τοσκάνη.
Ωστόσο οι δύο επιγραφές που υπάρχουν, η μια στην εμπρόσθια όψη, η άλλη στην οπίσθια, ήταν αυτές που αποτέλεσαν το αντικείμενο όλων των ερευνών.
Οι επιστημονικές αναλύσεις επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι και οι δύο γράφτηκαν δια χειρός ντα Βίντσι, και συγκεκριμένα η μια με το αριστερό χέρι και η άλλη με το δεξί.
Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για την ανακάλυψη –με τη χρήση λάμπας υπέρυθρης ακτινοβολίας– ενός ακόμη άγνωστου σκίτσου στο πίσω μέρος του έργου.
“Αυτό που οι αναλύσεις έφεραν στο φως είναι πράγματι θεαματικό. Τώρα ξέρουμε ότι ο Λεονάρντο εργαζόταν και με τα δύο του χέρια, όχι μόνο με το αριστερό, για το οποίο ήταν γνωστός”, σχολίασε ο Γερμανός ‘Αικε Σμιτ, διευθυντής του Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας.
Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν εξίσου καλά και τα δύο τους χέρια είναι εξαιρετικά σπάνιοι, συνήθως αριστερόχειρες που καταπιέστηκαν ως παιδιά για να χρησιμοποιούν μόνο το δεξί, το “καλό” χεράκι. Σύμφωνα με την Ιταλίδα Τσετσίλια Φροτζινίνι, ιστορικό, αυτή ήταν η περίπτωση του ζωγράφου της Τζοκόντα: “Γεννήθηκε αριστερόχειρας αλλά έμαθε να γράφει με το δεξί από πολύ μικρή ηλικία”.
Η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει σειρά εορτασμών για την 500ή επέτειο θανάτου του ντα Βίντσι. Η ιδιοφυία της Αναγέννησης πέθανε στην Αμπουάζ στη Γαλλία σε ηλικία 67 ετών στις 2 Μαΐου 1519.