Ο κ. Σημίτης κάνει κριτική στη νέα κυβέρνηση και στη στάση της Ευρώπης
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προσκεκλημένος από το «Δίκτυο Ελλήνων Βελγίου «Αργώ» με θέμα: «Οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα. Μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική είναι αναγκαία». Ξεκίνησε την ομιλία του με το Eurogroup και είπε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν επανάληψη της προηγούμενης.
Σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά να μείνει εντός ευρωζώνης και είχε πει ότι θα ισχύουν νέοι κανόνες στις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη, ωστόσο τόνισε ότι δε συνέβη κάτι τέτοιο γιατί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου επί της ουσία είναι η συνέχεια της προηγούμενης εφαρμογής, αλλά όπως είπε ήταν αναγκαία μια τέτοια κίνηση για να έχει ρευστό η χώρα. Συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα ήταν η αφορμή της κρίσης της Ευρωζώνης, όχι όμως η αιτία της. Η τρέχουσα κρίση είναι κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό κρίση δημοσίου χρέους, και αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Η άρνηση της Γερμανίας να αυξήσει την εσωτερική της ζήτηση ώστε να διευκολύνει τις εισαγωγές από τις χώρες του Νότου, η πτώση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιφέρειας έδειξαν ότι αιτίες της ήταν επίσης η κρίση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος αρκετών χωρών-μελών καθώς και κρίση ελέγχου και εποπτείας από τις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές της Ευρωζώνης». Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μια σταθερή τακτική οικονομικής πολιτικής και αυτό δεν είναι προβληματικό καθώς βρισκόμαστε στον κυκεώνα της παγκοσμιοποίησης.
Στη συνέχεια σχολίασε ότι «Ως σήμερα η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κρίσεις αλλά δεν έχει τις δυνατότητες να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις αιτίες τους». Και προς το κλείσιμο της ομιλίας του τόνισε ότι «Η ισχυρή παρουσία στην Ένωση που επιθυμεί η Ελλάδα προϋποθέτει την υπέρβαση της υστέρησής της, συνεχείς μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, αλλαγές στην οικονομία, επεμβάσεις στην κοινωνία ώστε να περιορισθούν τα πελατειακά δίκτυα και η συντεχνιακή νοοτροπία, νέους δρόμους για να διευρυνθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».