Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Ο Γ. Γεροτζιάφας προτείνει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όσων έχουν θρομβώσεις και αγγειακά νοσήματα

Ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης επανέρχεται σε σχέση με το ζήτημα των θρομβώσεων, προτείνοντας πως ο κόσμος χρειάζεται να διεκδικήσει σύστημα υγείας και εμβολιασμό.
Ο Γ. Γεροτζιάφας προτείνει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όσων έχουν θρομβώσεις και αγγειακά νοσήματα

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από μεγάλη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν δύο εβδομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τις επιπλοκές των εμβολίων Astra Zeneca και Pfizer σε σχέση με τις αντίστοιχες παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό (δίχως αναγκαστικά να νοσούν). Σύμφωνα με τα δεδομένα ο κίνδυνος κάθε τύπου θρόμβωσης είναι ελάχιστος σε όσους έλαβαν τα παραπάνω εμβόλια, ενώ ακόμα και ο σχετικά αυξημένος κίνδυνος του συνδρόμου VITT είναι 15-20 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανθρώπους που βρίσκονται θετικοί. Τα δεδομένα καθιστούν «σύμπτωση» την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Αυτό που ισχύει είναι η σχέση επαγωγής του ανοσολογικού συνδρόμου VITT, το οποίο προκαλείται μόνο από τον εμβολιασμό της Astra Zeneca», προσέθεσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για ανοσολογική διαταραχή, ενώ υπάρχουν κάποιοι παράγοντες προδιάθεσης που προϋπάρχουν του εμβολίου.

Τα παραπάνω οδηγούν τον καθηγητή στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έχουν ήδη θρομβώσεις χρειάζεται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, καθώς αν κολλήσουν «η πορεία τους προς το βαρύ Covid είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη». Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν αγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση ή ζουν σε περιβάλλοντα αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως και για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες για γεωγραφικούς ή οικονομικούς λόγους.

Προσέθεσε ακόμα την ανάγκη να οργανωθεί ένα δίκτυο περίθαλψης και παροχής υπηρεσιών για όσους νοσούν από τον ιό στην πόλη, καθώς η άμεση χορήγηση θεραπειών οδηγεί σε καλύτερη εξέλλιξη και λιγότερους διασωληνομένους. Πέρα από την κατάκτηση του εμβολιασμού, ο καθηγητής αποδίδει την μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων στην γνώση που έχουν κατακτήσει οι γιατροί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της νόσου. «Τα παραπάνω ο κόσμος πρέπει να τα εκτιμήσει και να διεκδικήσει το κοινωνικό δικαίωμα που έχει σήμερα να διεκδικεί σύστημα υγείας και εμβολιασμό, αφήνοντας στην άκρη τις αρνήσεις και τις στείρες επιθέσεις στην επιστημονική κοινότητα και τους θεσμούς», κατέληξε.

Ο Γεροτζιάφας απέδωσε τις συμβουλές ορισμένων γιατρών σε συμπολίτες μας να περιμένουν λίγο ακόμη για να εμβολιαστούν στο «χάσμα μεταξύ της εξειδικευμένης γνώσης και της ιατρικής του πεδίου».

Τέλος επεσήμανε πως είναι λάθος να συσχετίζουμε τον εμβολιασμό των παιδιών με το αν έχει προχωρήσει καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας στο σύνολό του, φέρνοντας ως παράδειγμα τους εμβολιασμούς ανηλίκων στην Γαλλία όπου το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάει καλά. Διευκρίνησε πως ο λόγος που είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι πως υπάρχουν παιδιά που δυστυχώς νοσούν και μάλιστα σοβαρά με Covid και κυρίως το πρόβλημα του λεγόμενου «long Covid», το οποίο αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειας. Ο δεύτερος λόγος είναι πως τα παιδιά στο σχολίο αποτελούν εστίες διασποράς, οπότε ο εμβολιασμός τους εντάσσεται στην προσπάθεια να φράξουμε την διασπορά του ιού στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, όπως τα φτωχότερα στρώματα και οι μετανάστες, ελλείψει δικτύων περίθαλψης στην κοινότητα.

 
Πηγή: The Press Project
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.