Ο Ερνέστο Γκεβάρα πριν γίνει ο Τσε
Ο Κάρλος Καλίκα Φερέρ ξεδιπλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναμνήσεις του από τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Ερνέστο Γκεβάρα, πριν γίνει ο Κομαντάντε Τσε. Αφηγείται γλαφυρά τα χρόνια της αθωότητας που έζησαν σαν παιδιά στην Άλτα Γκράσια, το δεύτερο ταξίδι του Τσε στη Λατινική Αμερική που πραγματοποίησαν μαζί το 1953. Εκεί, οι δύο καλοί φίλοι αποχωρίστηκαν για πάντα αφού ο Ερνέστο δεν επέστρεψε πια ποτέ στην Αργεντινή, συνέχισε, γνώρισε στο Μεξικό τον Φιντέλ Κάστρο και ακολούθησε την επαναστατική του μοίρα. Το πρώτο ταξίδι του Τσε στη Λατινική Αμερική ήταν ένα χρόνο πριν, με τον Αλμπέρτο Γρανάδο που έμεινε γνωστό ως Ημερολόγια Μοτοσικλέτας και μεταφέρθηκε εξαιρετικά στη μεγάλη οθόνη.
Ο 88χρονος φίλος του Τσε, Κάρλος Καλίκα Φερέρ ταξίδεψε από το Μπουένος Άιρες στην Αθήνα και θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται -έως τις 2 Νοεμβρίου- στην Αθήνα για την επέτειο των 60 χρόνων από την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.
Πάνω του στηρίζεται το ντοκιμαντέρ «Σε βρήκα Τσε» (Te encontre Che) του δημοσιογράφου Θύμιου Κάκου που πλαισιώνει, σε α’ προβολή, τις εκδηλώσεις. Ο Καλίκα είναι συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου βιβλίου «De Ernesto al Che»(Από τον Ερνέστο στον Τσε) με πρόλογο του στενού τους φίλου, Αλμπέρτο Γρανάδο.
Τον συναντήσαμε στην Αθήνα κι όπως μας εξήγησε επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα. Νιώθει «να κατακλύζεται» από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά επειδή στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αργεντινής «μαθαίνουμε πρώτα την αρχαία ελληνική ιστορία και μετά τη δική μας. Το ίδιο ίσχυε και για τον Ερνέστο μόνο που πέρα από τις βασικές γνώσεις που είχαμε όλα τα παιδιά εκείνος διάβαζε περισσότερο, ήταν βιβλιοφάγος και διέθετε εξαιρετική μνήμη» λέει ο Καλίκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο συνομιλητής μας υπενθυμίζει την επιστολή του Τσε από το Κονγκό προς τη σύζυγό του Αλέιδα που της ζητά να του στείλει βιβλία εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αρχαία ελληνική γραμματεία: Πολιτεία του Πλάτωνα, τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, Θουκυδίδη, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες κ.α.
Μιλά για τον Τσε και τίποτε δεν σταματά την ορμή της αφήγησης του. Ούτε μια φορά δεν αναφέρεται στον φίλο του ως Τσε. «Μιλώ με σιγουριά και με τεκμήρια για αυτά που γνωρίζω. Για τον φίλο μου Ερνέστο Γκεβάρα έως τη στιγμή που έγινε ο Τσε» απαντά όταν του το επισημαίνουμε.
Αφηγείται τα παιδικά τους χρόνια στην Άλτα Γκράσια της Κόρδοβας στην Αργεντινή. Ο Ερνέστο ήταν τεσσάρων ετών και ο Καλίκα τριών ετών. Στην Άλτα Γκράσια είχε μετακομίσει η οικογένεια Γκεβάρα επειδή το κλίμα της ήταν ιδανικό για το πρόβλημα υγείας του Τσε- είναι γνωστό ότι υπέφερε από άσθμα. Ο πατέρας του Καλίκα ήταν γιατρός πνευμονολόγος (τότε η φυματίωση θέριζε) και κουράριζε τον Ερνέστο. «Υπέφερε από έντονες κρίσεις άσθματος- τον μεταφέραμε εμείς τα παιδιά σχηματίζοντας με τα χέρια μας σκαμνάκι όταν τον έπιαναν οι κρίσεις. Κι ήταν τόσο έντονες που ούτε η αδρεναλίνη επαρκούσε» θυμάται ο Καλίκα. «Δεν μπορώ να διανοηθώ πόσο θα υπέφερε αργότερα, στη Σιέρα Μαέστρα, στο Κονγκό και στην Βολιβία. Γνωρίζουμε ότι ο στρατός, κυρίως ο αμερικανικός, προσπαθούσε να κατασχέσει τα διαθέσιμα αποθέματα αδρεναλίνης για να πεθάνει εκεί, στη ζούγκλα».
Μας δείχνει φωτογραφίες από την παιδική παρέα στο σπίτι της Αλτα Γκράσια και τον Ερνέστο με τσιρότο «σημάδι πετροπόλεμου» λέει γελώντας.
Ήταν μαζί από το δημοτικό και έως το πανεπιστήμιο όπου ο Καλίκα εγκατέλειψε τις σπουδές ιατρικής για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στις διακοπές πάντα επέστρεφαν στην Άλτα Γκράσια.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)