Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα του Μανχάταν
Ο άλλοτε πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, που κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική επίθεση, παρουσιάστηκε σήμερα σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Μανχάταν, πριν από μια πιθανή απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.
Δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες περίμεναν τον 66χρονο Γουάινστιν στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος. Εκεί θα καταγραφούν τα στοιχεία του, θα ληφθούν η φωτογραφία του και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, πριν ο αμερικανός μεγιστάνας μεταφερθεί στο δικαστήριο που βρίσκεται κοντά στο αστυνομικό τμήμα για να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.
Φορώντας σκούρο σακάκι πάνω από μπλε πουλόβερ και λευκό πουκάμισο, και παντελόνι τζιν, ο Γουάινστιν έφθασε στις 7:25′ π.μ. (14:25΄ώρα Ελλάδας) και δεν έκανε καμιά δήλωση. Κρατούσε μερικά βαριά βιβλία στο δεξί του χέρι, όπως βιογραφίες του συνθέτη Ρίτσαρντ Ρόντζερς και του σκηνοθέτη ‘Οσκαρ Χαμερστάιν Β΄, διάσημων για τα μιούζικαλ που ανέβαζαν στο Μπρόντγουει, καθώς και του Ελία Καζάν, σκηνοθέτη κλασικών ταινιών του Χόλιγουντ όπως “Το Λιμάνι της Αγωνίας” και “Λεωφορείον ο Πόθος”
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο παραγωγός, που είχε χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας μετά τις πρώτες αποκαλύψεις τον Οκτώβριο για τις σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διέπραξε, αναμένει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και για τον εξαναγκασμό μιας γυναίκας να του κάνει στοματικό σεξ.
Στη συνέχεια αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, πληρώνοντας εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι και παραδίδοντας το διαβατήριό του, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δικηγόρων του και του εισαγγελέα, σύμφωνα με τους New York Times.
Κατά τη διάρκεια των αποκαλύψεων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα New York Times και στο περιοδικό New York, που απέσπασαν το βραβείο Πούλιτζερ για τις έρευνες τους, διαπιστώθηκε ότι ο Γουάινστιν –προσωπικότητα που έχαιρε επί μακρόν σεβασμού γιατί προωθούσε έναν πρωτότυπο κινηματογράφο που έκαναν σκηνοθέτες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο– χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να αναγκάζει επίδοξες ή νέες ηθοποιούς να ενδώσουν στις σεξουαλικές του φαντασιώσεις, μερικές φορές με τη συνδρομή συνεργατών ή υπαλλήλων του, και εξαγοράζοντας τη σιωπή ορισμένων θυμάτων με συμφωνίες για την τήρηση του απορρήτου.
Οι πρώτες μαρτυρίες κατά του Χάρβεϊ έπεσαν σαν βόμβα και δημιούργησαν το ισχυρό κίνημα #MeToo, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε την πτώση δεκάδων ισχυρών ανδρών σε διάφορους τομείς, όπως ο κινηματογράφος, τα μέσα ενημέρωσης, η μόδα, η γαστρονομία, η μουσική, η φωτογραφία.