Νότια Κορέα:Το κοινοβούλιο αποφάσισε την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιουν-Χιέ
Οι βουλευτές της Νότιας Κορέας υιοθέτησαν απόφαση για την καθαίρεση της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιουν-Χιέ, στερώντας της τις εκτελεστικές της εξουσίες εξαιτίας ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.
Μετά την έγκριση της καθαίρεσης της Παρκ από το κοινοβούλιο, με 234 ψήφους υπέρ και 56 κατά, τις εξουσίες του προέδρου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας Χουανγκ Κιο-Αν.
Η Παρκ διατηρεί τον τίτλο της προέδρου μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την πράξη καθαίρεσής της, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αβεβαιότητα και πολιτική παράλυση στη χώρα την ώρα που είναι αντιμέτωπη με αύξηση της ανεργίας, μείωση της οικονομικής της ανάπτυξης και συνεχείς απειλές από τη γειτονική της Βόρεια Κορέα.
«Αποδέχομαι με σεβασμό την απόφαση του κοινοβουλίου και του λαού και ελπίζω ειλικρινά να επιλυθεί εντελώς αυτή η σύγχυση», δήλωσε η Παρκ απευθυνόμενη στο υπουργικό της συμβούλιο.
Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε: «Ζητώ συγγνώμη από όλους τους Νοτιοκορεάτες που προκάλεσα ένα τέτοιο εθνικό χάος από αμέλεια».
«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ούτε ένα λεπτό με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης εδώ και στο εξωτερικό, από οικονομική άποψη και από άποψη εθνικής άμυνας», πρόσθεσε η Παρκ ζητώντας από την κυβέρνηση να ενωθεί για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της καθαίρεσής της.
Λίγους μήνες προτού ολοκληρώσει τη θητεία της η Παρκ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που αποπέμπεται.
Στα χαρτιά, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εννέα δικαστές που έχουν διοριστεί από την Παρκ ή το κόμμα της, είναι υπέρ της. Παρόλα αυτά αναμένεται να δεχθεί μεγάλες πιέσεις από την κοινή γνώμη ώστε να επικυρώσει την αποπομπή της.
Εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες είχαν διαδηλώσει το προηγούμενο Σάββατο κατά της πρώην προέδρου, ζητώντας την αποπομπή της.
Εξάλλου η δημοτικότητα της Παρκ έχει καταβαραθρωθεί στο 5% μετά τις αποκαλύψεις και την έρευνα που έχει ξεκινήσει η δικαιοσύνη για την πρώην έμπιστή της φίλη επί 40 χρόνια, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από την επιρροή που ασκούσε στην πρόεδρο για να εκβιάζει βιομήχανους.
Η Τσόι φέρεται να εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.
Η Παρκ έχει παραδεχθεί ότι επέδειξε «αμέλεια» και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Έχει όμως διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της «Ρασπούτινας» –όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι– συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κοινοβουλίου, ενθουσιασμένοι Νοτιοκορεάτες γιόρτασαν τα νέα. Ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο εν αναμονή της ψηφοφορίας και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς μόλις έγιναν γνωστά τα νέα.