Νόμπελ Ειρήνης 2017: Ποίοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι
Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό για τουλάχιστον 50 χρόνια, αλλά πολλές φορές όσοι προτείνουν υποψήφιους (συνήθως παλαιότεροι νικητές, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί), λένε ανοιχτά τα ονόματα όσων πρότειναν.
Φέτος φημολογείται ότι υποψήφιοι θα είναι μεταξύ άλλων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, ο Τζουλιάν Ασάνζ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη του Όσλο, που κάθε χρόνο ανακοινώνει μια λίστα και πολλές στοιχηματικές ιστοσελίδες , όμως, έχουν καταλήξει σε μια λίστα με τους πιθανότερους νικητές.
Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Φεντερίκα Μογκερίνι
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και η Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνοι για την συμφωνία πυρηνικών του Ιράν. Με την ένταση για τα πυρηνικά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα να κορυφώνεται, η υποψηφιότητα αυτή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της χρήσης πυρηνικών.
Τα Λευκά Κράνη και ο αρχηγός τους Ραέντ αλ Σαέχ
Μια ενδεχόμενη νίκη των Λευκών Κρανών, που προτείνονται εδώ και αρκετά χρόνια, θα ήταν πολύ δημοφιλής και θα αναγνώριζε την σημαντική ανθρωπιστική δουλειά που κάνουν σε μια χώρα που σφαδάζει από έναν πόλεμο που κρατάει πάνω από έξι χρόνια.
Τζαν Ντουντάρ και η εφημερίδα Cumhuriyet
Ο Ντουντάρ, που πλέον ζει αυτοεξόριστος στην Γερμανία, ήταν αρθρογράφος και διευθυντής της φιλελεύθερης εφημερίδας, δημοσιογράφοι της οποίας έχουν κατηγορηθεί και διωχθεί πολλές φορές από την κυβέρνηση της Τουρκίας, για υποκίνηση σε τρομοκρατία, απλά επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Μια νίκη τους θα ήταν ένα συμβολικό χτύπημα κατά του Ερντογάν και του πολέμου που κάνει στον ελεύθερο τύπο.
Πάπας Φραγκίσκος
Κανένας ποντίφικας δεν έχει μέχρι στιγμής κερδίσει το βραβείο αλλά ο Φραγκίσκος έχει πιθανότητες λόγω της θέσης που έχει πάρει σε θέματα όπως το προσφυγικό, η φτώχια, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κλιματική αλλαγή.
Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες
Η αντίστασή τους στον Ντόναλντ Τραμπ και στις αποφάσεις του, όπως η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ανθρώπων από μουσουλμανικές χώρες και η απαγόρευση διεμφυλικών στον αμερικανικό στρατό, τους έχουν κάνει να έχουν αρκετές πιθανότητες για το βραβείο.
Ραίφ Μπαντάουι
Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ συνελήφθη το 2012 για προσβολή του Ισλάμ και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή και 1.000 μαστιγώματα. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί τα 50, με μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας να προειδοποιούν ότι ο οργανισμός του δεν θα αντέξει τα υπόλοιπα. Μια πιθανή του νίκη, θα ήταν μια νίκη της ελευθερίας του λόγου και του κουράγιου που χρειάζεται όταν ζεις σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.