Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.01.2025

Νόμπελ αρχιτεκτονικής για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται Δύση και Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker 2019, γνωστό και ως το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής».
Νόμπελ αρχιτεκτονικής για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται ταυτόχρονα από τη Δύση και την Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker 2019, γνωστό και ως το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής». Ο αρχιτέκτονας εκτός από άλλα περίφημα και διάσημα έργα είναι αυτός που σχεδίασε το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Ισοζάκι, που μετρά περισσότερες από έξι δεκαετίες δημιουργικής δουλειάς, έχει σχεδιάσει πάνω από εκατό κτίρια σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία, ενώ το έργο του «ξεφεύγει από το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και θέτει ερωτήματα που υπερβαίνουν τις εποχές και τα σύνορα», όπως σημειώνει η κριτική επιτροπή του διεθνούς βραβείου.

Αράτα Ισοζάκι

Ο εξέχων και οραματιστής αρχιτέκτονας προώθησε με το έργο του τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επανερμήνευσε τις παγκόσμιες επιρροές στην αρχιτεκτονική και υποστήριξε τους νέους αρχιτέκτονες επιδεικνύοντας γενναιόδωρο πνεύμα.

«Διαθέτοντας μια βαθιά γνώση της αρχιτεκτονικής ιστορίας και θεωρίας και ασπαζόμενος την πρωτοπορία, ποτέ δεν αναπαράγει απλώς το status quo. Αντίθετα, η αναζήτησή του για μια αρχιτεκτονική με νόημα αντικατοπτρίζεται στα κτίριά του, που μέχρι σήμερα, αψηφώντας τις στιλιστικές κατηγοριοποιήσεις, εξελίσσονται συνεχώς και έχουν πάντοτε μια φρέσκια προσέγγιση».

Ο Αράτα Ισοζάκι γεννήθηκε στην Όιτα της Ιαπωνίας το 1931 και ήταν 14 χρονών όταν έπεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. «Όταν ήμουν αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνω τον κόσμο, η πόλη μου καταστράφηκε. Μεγάλωσα κοντά στο σημείο μηδέν. Παντού ερείπια, δεν υπήρχαν αρχιτεκτονική, κτίρια, ούτε πόλη. Μόνο στρατώνες και καταφύγια. Έτσι, η πρώτη μου εμπειρία στην αρχιτεκτονική ήταν η έλλειψη αρχιτεκτονικής. Αμέσως άρχισα να εξετάζω πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια και τις πόλεις τους», έχει πει ο ίδιος.

«Ήθελα να δω τον κόσμο με τα δικά μου μάτια, έτσι ταξίδεψα σε όλη τη γη τουλάχιστον δέκα φορές πριν κλείσω τα τριάντα. Ήθελα να αισθανθώ πώς είναι η ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικά μέρη και να περιηγηθώ εκτενώς στην Ιαπωνία, να επισκεφθώ τον ισλαμικό κόσμο, χωριά μέσα στα βουνά της Κίνας, τη Νοτιοανατολική Ασία και τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούσα να το κάνω, και μέσα απ’ αυτό αναρωτιόμουν συνεχώς, τι είναι η αρχιτεκτονική;».

Ο Ισοζάκι είναι ο 46ος αρχιτέκτονας που βραβεύεται με το Pritzker και ο όγδοος που κατάγεται από την Ιαπωνία. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία τον Μάιο και θα συνοδευτεί από μια διάλεξη του τιμώμενου στο Παρίσι.

Στα έργα του Αράτα Ισοζάκι περιλαμβάνεται και το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το 2010 και έχει γίνει ένα από τα πλέον αγαπημένα τοπόσημα της πόλης. Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν ένα οικοδόμημα επιβλητικής απλότητας, που με τη διαφάνεια και την εξωστρέφειά του ανοίγει έναν αντιθετικό διάλογο με το γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το φουαγιέ του κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα στη θάλασσα και τον Όλυμπο.Το εσωτερικό του κτιρίου χαρακτηρίζεται από ποικιλία και λειτουργικότητα, καθώς διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό χώρων που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα πολιτιστικών, συνεδριακών και άλλων αναγκών. Ο Ισοζάκι σχεδίασε ένα κτίριο άπειρων δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί έναν ζωντανό, πολυάσχολο και πολύπλευρο οργανισμό γεμάτο δραστηριότητες. Ένα κτίριο γεμάτο με πολιτιστικές και άλλες εμπειρίες, που δίνει νόημα στην αρχιτεκτονική, καθώς από τα χαρτιά του σχεδιασμού και τα οικοδομικά υλικά έχει περάσει στις καρδιές των ανθρώπων.

Δείτε ένα βίντεο με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:

ΠΗΓΗ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.