Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.11.2024

Να μην εκδοθεί η Σαραρέ Χαντεμί στο Ιράν ζήτησε ο εισαγγελέας

H τελική απόφαση θ' ανακοινωθεί στις 29 Οκτωβρίου.
Να μην εκδοθεί η Σαραρέ Χαντεμί στο Ιράν ζήτησε ο εισαγγελέας

Θετική ως προς το αίτημα έφεσης της Σαραρέ Χαντεμί στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου Κομοτηνής για έκδοσή της στο Ιράν ήταν η εισαγγελική εισήγηση σήμερα το μεσημέρι στον Άρειο Πάγο.

«Εάν επιστρέψει εκεί η ζωή της θα κινδυνεύσει» τόνισε η συνήγορος της 37χρονης στην αγόρευσή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα.

Ο σύζυγος της Χαντεμί έχει υποβάλει μήνυση για απαγωγή, η οποία σύμφωνα με τον νόμο του κράτους τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, ενώ ισχύει και η Σαρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ίδια στην κατάθεσή της ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της».

Ακόμη, η 37χρονη ανέφερε ότι οποίος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται και εξήγησε ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και τις έστελνε σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Όμως, τόνισε «αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου και όποιος έχει πολιτική δράση συλλαμβάνεται».

Ενδιαφέρουσα ήταν τοποθέτηση του μάρτυρα υπεράσπισης, Απόστολου Δοξιάδη, που τόνισε τη ζωτική σημασία της μη έκδοσης της Ιρανής.

Ο συγγραφέας είπε χαρακτηριστικά ότι «το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδος του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών. Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες. Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχίμ Ραϊζί. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η Ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών, κυρίως ανηλίκων».

Επίσης, επισήμανε ότι στο Ιράν η γυναίκα από 9 χρονών θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο και η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα και με διάφορους τρόπους, όπως ο απαγχονισμός, ο λιθοβολισμός και η σταύρωση.

«Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής», προσέθεσε ο κ. Δοξιάδης και απευθυνόμενος στους αρεοπαγίτες είπε: «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».

«Η γυναίκα είναι εδώ» φώναξαν μεταξύ άλλων πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών που βρέθηκαν από το πρωί στο πλευρό της Σαραρέ στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποίησαν συλλογικότητες από όλο το φάσμα.

Τέλος, μικρής έκτασης έντασης επικράτησε νωρίτερα όταν αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να στηρίξει την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 29 Οκτωβρίου. 

Πηγή: ΕφΣυν 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.