Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Ραντεβού τον Οκτώβρη!

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου. Ραντεβού τον Οκτώβρη!
Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Ραντεβού τον Οκτώβρη!

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιήθηκε, για 5η συνεχή χρονιά από 1 έως 13 Αυγούστου στη Χίο και το γειτονικό νησί των Οινουσσών αξιοποιώντας, όπως κάθε χρόνο, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού με συναυλίες εργαστήρια και ποικίλες δράσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο, το Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας ή ο Αύλειος χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μεστά.

Κατά τη διάρκεια των 13 ημερών που διήρκησε η φετινή διοργάνωση παρουσιάστηκαν 9 διαφορετικές μουσικές εκδηλώσεις σε 11 ξεχωριστές τοποθεσίες, εργαστήρια, masterclasses και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, τις οποίες παρακολουθήσαν πάνω από 2000 επισκέπτες συνολικά. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας αυστηρά τα προβλεόμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ενώ για άλλη μία χρονιά το νησί της Χίου έγινε διεθνής προορισμός για καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και λάτρεις της μουσικής και των τεχνών.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 120 μουσικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές από Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Μαρόκο, Ρωσία, Ιαπωνία, παρουσιάστηκε το πρωτότυπο έργο The Soccer Opera / Όπερα Ποδοσφαίρου, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, έκανε πρεμιέρα το διεθνές καλλιτεχνικό project Outernational, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που πλήθος κόσμου και τοπικές ομάδες υποδέχθηκαν στο λιμάνι της Χίου την μικρή Αμάλ, σύμβολο όλων των παιδιών προσφύγων, στο πλαίσιο του διεθνούς πρότζεκτ “The Walk”.

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε η Κατερίνα Παπαδοπούλου με τους παραδοσιακούς ρυθμούς να βρίσκονται σε “διάλογο” με το Μουσείο Μαστίχας Χίου, μια πραγματική κιβωτός παράδοσης που αποτυπώνει την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας. Την επόμενη μέρα το διακεκριμένο κουαρτέτο Εnsemble 4.1 μάγεψε το κοινό με τα ξύλινα πνευστά και το πιάνο να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου όπου ερμηνεύθηκαν μεγαλειώδη έργα κλασικών συνθετών από Beethoven, Brahms, Poulenc, Mahler, κ.α.. 

Επόμενος προορισμός, το φημισμένο μεσαιωνικό μαστιχοχώρι των Μεστών, εκεί που ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση όση ώρα το κουαρτέτο Sebun δίνει μία ιδιαίτερη συναυλία μουσικής δωματίου, στον Αύλειο χώρο της διαλελυμένης Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που χτίστηκε το 11ο αιώνα. Κλασικές, σύγχρονες και παραδοσιακές συνθέσεις από διάφορα μέρη του κόσμου ήχησαν σε αυτό το μοναδικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας κτίσμα. Τα μέλη του κουαρτέτου οδεύουν την επόμενη μέρα προς τον Κάμπο και συμπράττουν με τον ηθοποιό Σπύρο Μαρκόπουλο και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ελένης Ευθύμιου παρουσίασαν μια μουσική παράσταση με τραγούδια που έγραψε ο Tchaikovsky και που σε συνδυασμό με την αφήγηση παραμυθιών ξετρέλανε τους μικρούς μας φίλους.

Επόμενος σταθμός η παραλία Καρφά όπου οι ηλεκτρονικοί ρυθμοί ταλαντεύονται ανάμεσα στη σύγχρονη jazz και την παραδοσιακή μουσική του Μαρόκου σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό πάνω στην άμμο που έστησαν οι Fawda, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Soundroutes”, ενώ την επόμενη μέρα τους συναντάμε και πάλι στα Παλαιά Σφαγεία όπου, σε συνεργασία με τον οργανισμό ΔΗΩ, πραγματοποιούν έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής καθώς ντύνουν με world/jazz ήχους την εικαστική έκθεση του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Paulo Nimer Pjota φέρνοντας μας σε επαφή με μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία.

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Αυγούστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο διεθνές καλλιτεχνικό πρότζεκτ Outernational, ένα σύμμειγμα Ανατολής και Δύσης, που έκανε διπλή πρεμιέρα στη Χίο. Πρώτη βραδιά, με φόντο το καταγάλανο του Αιγαίου αλλά και το πράσινο των πεύκων, σε έναν από τους πολλούς μεσαιωνικούς, κυλινδρικούς πυργίσκους στου νησιού, την Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας και επόμενη βραδιά στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά όπου οι εννέα μουσικοί επί σκηνής συνομιλούσαν με τα μάτια και τα όργανά τους συμπαρασύροντας το κοινό σε ένα ετερόκλητο μουσικό ταξίδι.

Η εβδομάδα ξεκινάει με την θερμή υποδοχή της μικρής Άμαλ η οποία κατέφθασε, στο πλαίσιο του διεθνούς project, “The Walk”, στο λιμάνι της Χίου. Μικροί και μεγάλοι γίναμε μια μεγάλη αγκαλιά και υποδεχτήκαμε με παραδοσιακά χιώτικα παινέματα την μικρή προσφυγοπούλα περπατώντας, με φανερή συγκίνηση, πλάι της από την άκρη του λιμανιού έως την πλατεία Βουνακίου. Μέσα από το “Ταξίδι” της μετέφερε ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης για όλα εκείνα τα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους δίνοντας ελπίδα για ένα κόσμο με περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Τις επόμενες τρεις ημέρες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κλείνουν πανηγυρικά με την ευφάνταστη μουσική παράσταση του Λευτέρη Βενιάδη, The Soccer Opera / Όπερα Ποδοσφαίρου, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην οποία συμμετέχουν το μουσικό σύνολο Ventus Ensemble, η τοπική Χορωδία Χίου, στην οποία συμμετέχουν και παιδιά πρόσφυγες, και το Μουσικό Σχολείο Χίου. Η #SoccerOpera, βρέθηκε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στον γενέθλιο τόπο της, το Δημοτικό Στάδιο Χίου και το Δημοτικό Στάδιο Οινουσσών σπάζοντας τις φόρμες και παντρεύοντας στοιχεία όπερας με θέατρο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα 3χ3 με ηθοποιούς, λυρικούς τραγουδιστές και μουσικούς να κάνουν μυτάκια, να ερμηνεύουν άριες για τα χαμένα πέναλτι να σχολιάζουν την επικαιρότητα να … συγκινούνται.

To Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, για ακόμα μια χρονιά, ενέταξε στο πρόγραμμά του εκπαιδευτικές δράσεις όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το τρίπτυχο του παραδοσιακού τραγουδιού-μουσικής-χορού μέσα από έναν κύκλο πέντε εργαστηρίων, οι μαθητές της Φιλαρμονικής Χίου διδάχθηκαν τεχνικές από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και τα παιδιά πρόσφυγες εξέφρασαν τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες τους, δίνοντας το προσωπικό τους στίγμα και αντλώντας χαρά μέσα από τη μουσική.

Επόμενο ραντεβού στη Χίο από 18 έως 27 Οκτωβρίου 2021 με συναυλίες, εργαστήρια και ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους!

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Olga Holdorff – Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

e V o l u t i o n

Θερινή περίοδος: 1 – 13 Αυγούστου 2021

Φθινοπωρινή περίοδος: 18-27 Οκτωβρίου 2021

Χίος & Οινούσσες

Περισσότερες  πληροφορίες: www.chiosmusicfestival.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.