Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.05.2024

Τα emojis πάνε στο MoMA

Ως έκθεμα των καιρών μας θα προστεθούν στη συλλογή του MoMA τα πρώτα 176 emojis που δημιουργήθηκαν το 1999.
Τα emojis πάνε στο MoMA

Το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης – στο οποίο στεγάζονται έργα του Andy Warhol,  του Pablo Picasso και του Salvador Dalì – «υιοθετεί» τα 176  αυθεντικά emojis για την μόνιμη συλλογή του. Το μικροσκοπικό σχέδιο 12-by-12 pixels δημιουργήθηκε από την Shigetaka Kurita, της Γιαπωνέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών NTT DOCOMO το 1999. Σε αντίθεση με τα σημερινά emojis – που φτάνουν τα 1881 – αυτοί οι χαρακτήρες μένουν στα βασικά στοιχεία· προσφέρουν τέσσερις χειρονομίες, πέντε χαμόγελα και βασικά ζωδιακά σύμβολα. 

Η NTT DOCOMO έδωσε τα emojis στο MoMΑ μόλις αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα, με τον  Paul Galloway, αρχιτέκτονα και ειδικό σχεδιαστή, τα σχέδια είναι μια διαχρονική προσθήκη στην συλλογή του MoMA. 

«Η Shigetaka Kurita, η οποία ήταν μέλος της ομάδας ανάπτυξης του i-mode, πρότεινε έναν καλύτερο τρόπο για  να ενσωματώσει εικόνες στον περιορισμένο χώρο της οθόνης των κινητών τηλεφώνων. Τα 176 emojis γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία και η ιδέα αντιγράφηκε και από άλλες εταιρείες της Ιαπωνίας», γράφει ο Galloway. «Όπως ακριβώς και το @ τα emojis σαν ιδέα μας αιώνες πίσω, στα ιδεογράμματα, τα ιερογλυφικά και άλλες γραφικές μορφές επικοινωνίας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να σχηματίσουμε μια «αψίδα» της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σύγχρονο από διαχρονικές έννοιες όπως αυτή» συμπληρώνει.

To ΜοΜΑ θα επιδεικνύει τα emojis στην αίθουσά του μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου θα χρησιμοποιηθούν και animation για να μπορέσουν και οι νεότερες γενιές να κάνουν την απαραίτητη σύνδεση με αυτό που γνωρίζουν ως emojis. 

«Από την αρχή της δημιουργίας του το 1929, στόχος του MoMA ήταν να επιδεικνύει και να συλλέγει την τέχνη των καιρών μας» λέει η Paola Antonelli, ανώτερη επιμελήτρια του τμήματος αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού «Η εποχή μας βιώνεται πλέον τόσο στην αναλογική, όσο και στη ψηφιακή της μορφή».

Πηγή: Dazed

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.