Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας, σύμφωνα με ψυχίατρους
Μία ψυχιατρική μελέτη, η οποία επικεντρώνεται στην πνευματική και σωματική ευεξία σε πάνω από 1500 άτομα, βρήκε πιθανόν το μυστικό του να είσαι ευτυχισμένος – αλλά θα μπορούσε να έχει μεγάλη αναμονή.
Προς πικρία των νέων και ανυπόμονων ανάμεσά μας, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Κλινικής Ψυχιατρικής βρήκε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ήταν πολύ πιο χαρούμενοι από τη νέα γενιά και η ηλικία φαίνεται να είναι αποφασιστικός παράγοντας.
Η έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και εξέτασε την ευημερία 1546 ενηλίκων μεταξύ 21 και 100 χρονών. Οι ψυχίατροι μέτρησαν την γνωστική λειτουργία, την πνευματική υγεία και άλλους δείκτες ευημερίας ενός ατόμου.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι παρότι οι ασθένειες ήταν πιο συχνές στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες, η πνευματική τους υγεία ήταν πολύ καλύτερη. Λιγότεροι από τους ηλικιωμένους ναθρώπους εξέφρασαν αισθήματα άγχους, κατάθλιψης ή στρες, συγκριτικά με τις ηλικίες 20-30.
Μιλώντας στο Time, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ντίλιπ Τζέστε εξήγησε τις πιθανές αιτίες για τις περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας στους νέους ανθρώπους:
Υπάρχει συνεχής πίεση από συνομηλίκους. Κοιτάς διαρκώς τους άλλους και νιώθεις διαρκώς άσχημα που δεν πετυχαίνεις όπως κάποιοι από αυτούς, αλλά δεν τους χρησιμοποιείς στα αλήθεια.
Υπέδειξε ότι αντίθετα, οι ηλικιωμένοι είχαν λιγότερες από αυτές τις πιέσεις και ήταν ίσως καλύτερα εξοπλισμένοι συναισθηματικά για να ανταπεξέλθουν.
Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόοδος της ψυχικής υγείας των ανθρώπων ήταν γραμμική: όσο μεγαλύτεροι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερα προβλήματα είχαν με τους εαυτούς τους. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μία προηγούμενη εργασία που θεωρούσε ότι η καμπύλη με το σχήμα U δείχνει την πνευματική υγεία, της οποίας το υψηλότερο σημείο φτάνει στις ηλικίες 45-55 και μειώνεται στις δύο άκρες.
Μία σχετική μελέτη κατάθλιψης σε άλλους ενήλικες συμμετέχοντες που διεξήχθη μεταξύ 1998 και 2008 βρήκε ότι η ζωή των ηλικιωμένων έχει γίνει καλύτερη τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγεί την βελτίωση στα επίπεδα της ψυχικής τους υγείας.
Πηγή: Independent