Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
05.12.2020

«Μια προφητική φεμινίστρια»: Ο αποχαιρετισμός της Vogue στην Σοφία Κοκοσαλάκη

Όσα έγραψε η Sarah Mower για την ελληνίδα σχεδιάστρια που έφυγε ξαφνικά από την ζωή στα 47 της χρόνια.

«Το γεγονός ότι είδα τον Alexander McQueen να προσπαθεί να περάσει μέσα από το πλήθος έξω από το σόου της Σοφίας Κοκοσαλάκη στις 20 Φεβρουαρίου του 2002 είναι μια απόδειξη του αντίκτυπου που είχε ως το indie κορίτσι από την Ελλάδα που διαμόρφωσε ένα νέο κύμα φεμινιστικής ματιάς στην μόδα. Όταν έμαθα για τον τραγικό της θάνατο μόλις στα 47 της χρόνια, κατέληξα να ξαναδιαβάζω όλα όσα είχα γράψει για την Σοφία. Κι αυτή είναι η απόδειξη του πόσο σεβαστή ήταν και του πως ανταποκρίθηκε στα πιο σκληροπυρηνικά κοινά -φοιτητές του Λονδίνου, τους φίλους της, και τον ίδιο τον McQueen, που ήταν ήδη σταρ στην Givenchy και έκτοτε τον έβλεπε κανείς σπάνια σε δημόσιες εμφανίσεις».

Έτσι ξεκινάει το αποχαιρετιστήριο κείμενο της Sarah Mower στην Vogue για την Σοφία Κοκοσαλάκη, την ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που έφυγε πρόωρα από την ζωή μόλις στα 47 της χρόνια. Η Κοκοσαλάκη είχε γίνει γνωστή για το grecian chic στυλ στις δημιουργίες της, ενώ ήταν κι αυτή που σχεδίασε όλες τις δημιουργίες που φορέθηκαν στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 -ανάμεσα σε αυτές και το εντυπωσιακό φόρεμα της Bjork.

Η επιρροή της είχε διεθνές εκτόπισμα. Η συνάδελφός της Kim Jones σχολιάζει για την ελληνίδα σχεδιάστρια: «Το να βλέπω ως φοιτήτρια αυτά που έκανε η Σοφία ήταν φοβερά. Αυτό το απίστευτο, έλεγκαντ αλλά και μαχητικό στυλ που είχαν αυτά που δημιουργούσε».

«Όταν είχα γνωρίσει την Σοφία είχε μόλις αποφοιτήσει από την τάξη του 1998 στο Central Saint Martin MA. Ήταν η πρώτη από έναν στρατό ξεχωριστών ατόμων που ο καθηγητής Louise Wilson προόριζε να επαναφέρουν την φήμη του Λονδίνου ως αξιόπιστης πόλης μόδας. Αλλά η Σοφία, που είχε γεννηθεί το 1972, είχε έρθει από την Ελλάδα όντας εκατό τοις εκατό σίγουρη για το ποια ήταν και τι ήθελε να κάνει. “Ήμουν έτοιμη να παρατήσω το σπίτι μου, την χώρα μου, τον τρόπο ζωής μου, τα πάντα, για να φτάσω εκεί”, μου είχε πει κάποτε. “Πίστευα πως η ζωή μου θα τελειώσει αν δεν έμπαινα σε αυτό. Ήμουν σε μια κατάσταση που ή θα με έπαιρναν ή θα πυροβολούσα τον εαυτό μου!”», θυμάται η Sarah Mower στο άρθρο της. 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το υπόλοιπο αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα της Vogue στην Σοφία Κοκοσαλάκη. 

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.