Μια ομάδα κοριτσιών στην Θεσσαλονίκη ράβει μάρσιπους για τους πρόσφυγες
Μια μικρή πολυπολιτισμική ομάδα κοριτσιών από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, αποφάσισε να βοηθήσει τους ταλαιπωρημένους γονείς μικρών παιδιών φτιάχνοντας μάρισπους, προκειμένου να κουβαλούν με μεγαλύτερη ευκολία τα παιδιά τους και να μην κουράζονται ή να πληγώνουν τα ποδαράκια τους.
Εθελόντρια σε πρόγραμμα της Ενωμένης Κοινωνίας των Βαλκανίων, η 29χρονη Φραντζέσκα από την Ιταλία, μετέβη μαζί με την ομάδα Refugee Solidarity Movement Thessaloniki στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης και αντικρίζοντας τα εκατοντάδες μωρά και μικρά παιδιά, διαπίστωσε τη συγκεκριμένη ανάγκη και αποφάσισε να κινητοποιηθεί.
Με τη συνδρομή της μητέρας μιας Ελληνίδας φίλης της, που είναι μοδίστρα, βρήκαν τα ειδικά πατρόν και έραψαν τους πρώτους μάρσιπους που μοίρασαν σε πρόσφυγες, πατέρες και μητέρες με παιδιά.
«Κάποιοι δεν ήξεραν πώς να τα χρησιμοποιήσουν αλλά μόλις τους δείξαμε, τα χρησιμοποίησαν με χαρά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 29χρονη. Στο ατελιέ που λειτουργεί στο κτίριο της κοινοτικής οργάνωσης “Οικόπολις” και τους παραχωρήθηκε από την οργάνωση “Naomi”, μαζεύτηκε χθες το βράδυ μια ομάδα εθελοντριών με σκοπό να ράψουν ακόμη περισσότερους μάρσιπους και να οργανώσουν καλύτερα την δράση τους.
Αγόρασαν με δικά τους χρήματα τα υφάσματα και με την συνδρομή της Γερμανίδας φοιτήτριας Μαλίνα, η οποία γνωρίζει να ράβει, ξεκίνησαν το έργο τους.
«Πειραματιστήκαμε στην αρχή με υφάσματα και καταλήξαμε στην επιλογή ενός ελαστικού υφάσματος, το οποίο μπορεί να “κρατάει” με ασφάλεια τα παιδιά», ανέφερε η Φραντζέσκα. Στην παρέα τους για να βοηθήσει στο έργο τους, βρέθηκε και η Σόνια Σαββουλίδου η οποία μάλιστα εργάζεται ως πατρονίστ.
«Λόγω της δουλειάς μου, συνεργάζομαι με βιοτεχνίες και εφόσον καταλήξουμε σε συγκεκριμένο είδος υφάσματος, μπορώ να τους ζητήσω, αν θέλουν, να προσφέρουν τα υφάσματα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρότεινε, μάλιστα, στις νεαρές εθελόντριες να ράψουν μάρσιπους σε δύο μεγέθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν και πιο εύσωμοι γονείς.
«Αν γίνει σωστή οργάνωση, μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάχνουμε μέχρι 40 μάρσιπους, δεν είναι κάτι δύσκολο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στο πλευρό τους και η νεαρή Εστερ, άρτι αφιχθείσα από τη Γαλλία για να παρακολουθήσει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας στις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και η οποία ενδιαφέρθηκε αμέσως για την δράση. Όπως και η 21χρονη Κριστίνα, που ήρθε 2 χρονών στην Ελλάδα από την Αλβανία και εντάχθηκε στην ομάδα για να κάνει ότι μπορεί, κι ας μην ξέρει ακόμα να ράβει.
Προς το παρόν, η ομάδα που βρίσκεται στα σπάργανα, απευθύνει έκκληση για περισσότερα …χέρια βοήθειας στο εγχείρημά τους και για δωρεές χρημάτων ή υφασμάτων προκειμένου ακόμη περισσότερα παιδάκια να κάνουν το ταξίδι της προσφυγιάς, προστατευμένα στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά τους….
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εθελοντική ομάδα μέσω της σελίδας τους στο facebook Hand-made Baby carriers for Refugees in Eidomeni.