Μια ειδικός προτείνει πέντε τρόπους να είστε παραγωγικοί ενώ περνάτε μια φάση κατάθλιψης
Πολλοί από εμάς θα αισθανθούμε θλίψη και θα παλέψουμε με την κατάθλιψη για το γεγονός ότι επηρεάζει την δουλειά μας – και κάποιοι από εμάς θα προσπαθήσουμε να κινητοποιηθούμε μέσα από αυτό.
Η ψυχοθεραπεύτρια Megan Bruneau έχει συντάξει έναν κατάλογο συμβουλών για το Quartz, που απευθύνεται σε όλους όσους περνούν δύσκολα και αγωνίζονται για να κάνουν τα αδύνατα δυνατά.
1. Βγείτε έξω
Κάτω από το πάπλωμα, ο εξωτερικός κόσμος μπορεί να φαίνεται ζοφερός και άβολος. Αλλά μια έξοδος από το σπίτι μπορεί να σας ξεγελάσει στο να νιώσετε πιο παραγωγικοί.
Η Bruneau εξηγεί: «Η κατάθλιψη λατρεύει να μας λέει ψέματα. Πράγματα όπως, «Είσαι ένα λάθος. Κανείς δεν θέλει να είναι γύρω σου», «Τσέκαρε πάλι το Instagram του αρραβωνιαστικού σου!» ή «Εξοικονόμησε ενέργεια και δούλεψε από το σπίτι σήμερα.»
Όσον αφορά την παραγωγικότητα, η εργασία από το σπίτι μπορεί να αποτελέσει πρόκληση υπό αυτές τις συνθήκες.»
2. Χαλαρώστε
Κανείς δεν περιμένει από κάποιον με σπασμένο πόδι να κινηθεί πιο γρήγορα από αυτό που μπορεί και ούτε και εσείς θα πρέπει να αναμένετε η απόδοσή σας να είναι η κορυφαία όταν βιώνετε κατάθλιψη.
Η Bruneau συνιστά να μειώσετε τις προσδοκίες σας:
«Εάν λειτουργείτε στο 30 τοις εκατό της συνήθους κατάστασής σας, να αναμένετε το 30 τοις εκατό από αυτό που κανονικά θα είχατε επιτύχει.»
Θέστε συγκεκριμένους στόχους πάνω στους οποίους θα δουλέψετε: για παράδειγμα συγκεκριμένη ώρα, μέρος που θα εργαστείτε.
3. Κρατήστε τον εαυτό σας υπόλογο
Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο όταν είσαι καταθλιπτικός. Αλλά το να βάζεις κάποιους στόχους μαζί με κάποιον άλλο – είτε τον θεραπευτή σας είτε κάποιον φίλο – θα σας δώσει μια έξτρα δόση κινήτρων. Καθώς περνάτε δύσκολες στιγμές, το να είστε μόνοι μοιάζει σε εσάς ως η πιο δελεαστική επιλογή.
Η Bruneau προειδοποιεί ωστόσο γι’αυτό: «Αν και σας φαίνεται παράλογο, είναι απολύτως απαραίτητο να ξοδεύετε χρόνο με άλλους – όσο υπάρχουν γύρω σας άνθρωποι που σας νοιάζονται, και γύρω από τους οποίους μπορείτε να είστε ο εαυτός σας.
Και αφήστε τις προσδοκίες του να είστε “η ψυχή της παρέας”.»
4. Δείξτε λίγη αυτοεκτίμηση και συμπόνοια
Θα πρέπει επίσης να αφήνετε λίγο χρόνο για κάποιου είδους αυτό-φροντίδα, είτε μέσω ψυχαγωγικών χόμπι και άσκησης είτε μέσω του αυτό-προβληματισμού.
Ειδικά, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διάθεση.
Η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι αντίθετα η αυτοκριτική έχει όλο και περισσότερο αποθαρρυντικό αποτέλεσμα.
5. Σκεφτείτε τη θεραπεία
Ό, τι και αν αντιμετωπίζετε, μια μη επικριτική, εμπιστευτική και αντικειμενική υποστήριξη είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσει.