Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
03.10.2024

Μέρκελ: Όχι σε τουρκικές εκδηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής

Η καγκελάριος απορρίπτει «κατηγορηματικά» το ενδεχόμενο διενέργειας επί γερμανικού εδάφους προεκλογικής εκστρατείας εν όψει δημοψηφίσματος για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Μέρκελ: Όχι σε τουρκικές εκδηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής

«Η θανατική ποινή είναι ένα ζήτημα που αρνούμαστε κατηγορηματικά, για ποιον λόγο να υπάρξει άδεια για προεκλογική εκστρατεία, τη στιγμή που δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Δεν θα το κάνουμε» δήλωσε η Μέρκελ στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο WDR.

Το Βερολίνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι εάν η Τουρκία οργανώσει δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή τέτοιας ψηφοφορίας στο έδαφός της όπου ζουν 1,4 εκατομμύριο Τούρκοι.

«Πολιτικά, είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε τέτοια ψηφοφορία για ένα μέτρο που αντιβαίνει σαφώς προς το δικό μας Σύνταγμα και προς τις ευρωπαϊκές αξίες» είχε πει την Παρασκευή ο Στ.Ζάιμπερτ.

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική εκστρατεία για το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία (για τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμούσε ο Ερντογάν) δηλητηρίασε τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ναζιστικές πρακτικές» όταν οι γερμανικές αρχές εμπόδισαν Τούρκους υπουργούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στο γερμανικό έδαφος.

Έπειτα από την επικράτηση του «ναι» με ισχνή πλειοψηφία στο τουρκικό δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για νέο δημοψήφισμα, αυτήν την φορά με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν συνώνυμο με το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου για την Τουρκία, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.