Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί δρόμο και χρόνο»
“Υπήρχε θέμα εμπιστοσύνης. Στην πρώτη παράγραφο τονίζουμε αυτό ακριβώς. Ότι θέλουμε να δούμε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Μετά το 2016 (όταν και θα λήγει το τρέχον πρόγραμμα) θα υποβάλλει νέο αίτημα η Ελλάδα. Μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα: ΦΠΑ, συνταξιοδότηση, ΕΛΣΤΑΤ, εργασιακά. Μέχρι 15/7 θα πρέπει να έχει αλλάξει ο Κώδικας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Όλα όσα συμφωνήσαμε αφορούν σε τριετές πρόγραμμα. Το Eurogroup θα αποφασίσει το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα δουλεύει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση και θα συμβάλλει στην αποπληρωμή του χρέους. 2,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Θέλουμε να έχουμε τα περισσότερα δυνατά έσοδα από αυτό.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με αυτό που συνέβη και στις άλλες χώρες, απλά εδώ έχει δυσκολότερη εφαρμογή. Κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη. Υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα σε αυτή τη συμφωνία.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί δρόμο και χρόνο. Η διαδικασία ανάκαμψης θα είναι επώδυνη, αλλά πιστεύω μετά από λίγα χρόνια, θα συμβεί και αυτό. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη, αλλά νομίζω ότι υπάρχει γενική ομοφωνία για ότι πρέπει να περάσουν τα μέτρα. Η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί γρήγορα.
Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και υπήρξε πραγματιστική προσέγγιση. Ακολουθεί Eurogroup για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα.Δεν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για τις τράπεζες. Είναι σαφές ότι τα οφειλόμενα στην ΕΚΤ είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω περαιτέρω σε αυτό το σημείο. Άμεσα το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων, θα είναι ενδιαφέρουσα δομή, θα συμπεριλάβει και τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και θα έχει μακρά διάρκεια.
Mε το δημοψήφισμα οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία τους να παραμείνουν μέλη της ευρωζώνης, όπως μάς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας”.