Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 5 πολιτείες

Η χρήση μαριχουάνας από ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι ήδη νόμιμη σε τέσσερις πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια και μια νίκη για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια θα σημαίνει ότι ολόκληρη η δυτική ακτή των ΗΠΑ θα είναι φιλική στη χρήση κάνναβης, ολοκληρώνοντας μια πορεία που ξεκίνησε από τις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Πιθανές νίκες στην Αριζόνα, τη Νεβάδα, τη Μασαχουσέτη και το Μέιν θα σημάνουν την επέκταση της νομιμοποίησης και πιο βορειοανατολικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρωτοβουλία φαίνεται να υιοθετείται και στις πέντε πολιτείες.

Επιπλέον μέτρα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς ή για την επέκταση της χρήσης της τίθενται σε δημοψήφισμα στη Βόρεια Ντακότα, τη Μοντάνα, το Αρκάνσας και τη Φλόριντα.

Είκοσι πέντε πολιτείες έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας υπό κάποια μορφή, ψυχαγωγική ή ιατρική ή και τις δύο.

Στην Καλιφόρνια, όπου η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη από το 1996, μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Public Policy Institute of California έδειξε ότι το 55% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, η οποία θα επιτρέψει στην πολιτεία να επιβάλει φόρους και να ρυθμίσει την πώληση κάνναβης, όπως κάνει με το αλκοόλ.

Ανάλογη είναι η τάση στη Μασαχουσέτη και το Μέιν. Μικρότερη πλειοψηφία φαίνεται να συγκεντρώνεται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Αν η πρωτοβουλία υιοθετηθεί έστω και μόνο στην Καλιφόρνια, την πιο πολυπληθή πολιτεία των ΗΠΑ με 39 εκατομμύρια κατοίκους, θα σημάνει ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των Αμερικανών θα ζουν σε μια πολιτεία όπου θα είναι νόμιμη η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

POPAGANDA