Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Λάρισα: Καταγγελία για κόψιμο εκπομπής από το δημοτικό ραδιόφωνο επειδή ο παραγωγός άσκησε κριτική στην ΕΛ.ΑΣ

Ο μουσικός παραγωγός και νομικός Κώστας Σταυριανός καταγγέλει πως «διώκεται» γιατί στη διάρκεια εκπομπής του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, μίλησε για τις παρεκκλίσεις της αστυνομίας, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Fascist cops» των The Kids.
Λάρισα: Καταγγελία για κόψιμο εκπομπής από το δημοτικό ραδιόφωνο επειδή ο παραγωγός άσκησε κριτική στην ΕΛ.ΑΣ

Σε απομάκρυνση του εθελοντή συνεργάτη του δημοτικού ραδιοφώνου Λάρισας, Κώστα Σταυριανό προέβη ο Δήμος καταδικάζοντας εκπομπή, την οποία αφιέρωσε στην αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή των τελευταίων μηνών, την οποία είχε νωρίτερα καταδικάσει και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας με τον Πρόεδρο, μάλιστα, να προχωρά σε δημόσιο αίτημα για την «επίσημη αντίδραση του Δημάρχου Λαρισαίων» κατά του ραδιοφωνικού παραγωγού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του onlarissa.gr, αφορμή της εκπομπής στάθηκε, συγκεκριμένα, η ασέβεια αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος κατέστρεψε την ανθοδέσμη στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του.

Μετά την εκπομπή και ανυπόγραφο δημοσίευμα τοπικού site, που τον κατηγορεί για «σκληρούς χαρακτηρισμούς» προς την ελληνική αστυνομία, η δημοτική αρχή Λάρισας διέκοψε τη συνεργασία τους με τον μουσικό παραγωγό και νομικό, Κώστας Σταυριανό με το αιτιολογικό ότι καταχράστηκε τον χώρο που του δόθηκε στο ραδιόφωνο μετατρέποντάς τον σε «εκπομπή πολιτικού σχολιασμού και έκφρασης προσωπικών απόψεων». 

Το χρονικό της υπόθεσης: Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, ο Κώστας Σταυριανός ξεκινά την εβδομαδιαία εκπομπή του με τίτλο «Τέρμα τα νάζια» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας. Είμαστε λίγες ημέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και η μουσική εκπομπή έχει ως θέμα συζήτησης το ζήτημα της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα διαχρονικά, έτσι όπως εμφανίζεται μέσα από εκατοντάδες περιστατικά αυθαιρεσίας που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο αλλά και στο μακρινό παρελθόν.

Περιστατικά όπως ο ρόλος της αστυνομίας στη δολοφονία Φύσσα, η σχέση της ΕΛ.ΑΣ με την Χρυσή Αυγή, απρόκλητες ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, ξυλοδαρμοί σε σώματα διαδηλωτών και πολλές ακόμη ημερομηνίες και τοποθεσίες όπου οι αστυνομικές δυνάμεις αντί να προστατεύουν τους πολίτες βρέθηκαν να τους χτυπούν, να τους τραυματίζουν ή και να τους σκοτώνουν. Ακόμη, και να χλευάζουν τη μνήμη τους όπως παρακολουθήσαμε στο πρόσφατο βίντεο αστυνομικού που πετά στα σκουπίδια τα λουλούδια του Γρηγορόπουλου. Βίντεο για το οποίο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας διοικητικής έρευνας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που κάποιος μιλά δημόσια ή καταγγέλλει την εκτεταμένη ασύμμετρη, υπερβολική και τελικά αχρείαστη χρήση βίας της ελληνικής αστυνομίας και την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες εκθέσεις και αναφορές της διεθνούς αμνηστίας, έγκριτων πανεπιστημίων, ΜΚΟ, Ενώσεων Συντακτών και Φωτορεπόρτερ αλλά και ρεπορτάζ των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης διαπιστώνουν διαχρονικά συστημικά προβλήματα στον τρόπο δράσης των αστυνομικών καθώς και προβλήματα στη διερεύνηση, την ποινική δίωξη και την ατιμωρησία των υπευθύνων της αστυνομικής αυθαιρεσίας. 

Είναι αυτή η συνολική εικόνα της ελληνικής αστυνομίας σήμερα; Σίγουρα όχι, επισημαίνει ο Κώστας Σταυριανός παραπάνω από μια φορές στη διάρκεια της εκπομπής, ξεκαθαρίζοντας πως ομολογουμένως υπάρχουν αστυνομικοί που και υπηρετούν και προστατεύουν τον πολίτη. Ωστόσο είναι μια εικόνα που δείχνει ένα προφανές έλλειμα δημοκρατίας το οποίο γιγαντώνεται στην παρούσα συνθήκη της πανδημίας με δεκάδες νέους νόμους που περιορίζουν ελευθερίες και δικαιώματα. 

«Προφανώς η αστυνομική βία δεν είναι φαντασίωση όπως ισχυρίζεται στη βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης», ακούγεται στη διάρκεια της εκπομπής, όπως φαντασίωση δεν είναι και τα τεράστια κονδύλια για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, σε μια περίοδο που θρηνούμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς λόγω της άρνησης την πολιτείας να συνδράμει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας».

Ποια είναι εν τέλει η ευθύνη του κράτους, των κυβερνήσεων και της πολιτικής εξουσίας; Ποιος είναι ο ρόλος, η θεσμική επίγνωση της αστυνομίας και ποια η ευθύνη των πολιτών, αν όχι η περιφρούρηση της δημοκρατίας; Διερωτάται ο Κώστας Σταυριανός κλείνοντας την εκπομπή, που όπως αποδείχθηκε στην πορεία θα ήταν η τελευταία του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας. 

Έπειτα από ανυπόγραφο δημοσίευμα τοπικού site που τον (sic) κατηγορεί για σκληρούς χαρακτηρισμούς προς την Ελληνική Αστυνομία «οι οποίοι ενισχύονται από μουσικά θέματα όπως το «Fascist cops» των The Kids» και στο οποίο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας παρεμβαίνει κάνοντας λόγο για «πόλεμο μίσους και λάσπης» ζητώντας την τιμωρία του, ο παραγωγός τέθηκε εκτός Δημοτικού Ραδιοφώνου στερώντας του πρακτικά και αναίτια το θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. 

Στη λιτή της ανακοίνωση η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι «ο ίδιος επέλεξε να καταχραστεί της φιλοξενίας, μετατρέποντάς τη αυθαίρετα σε εκπομπή πολιτικού σχολιασμού και μάλιστα αξιοποιώντας το μικρόφωνο ενός δημόσιου μέσου, για ένα μονόλογο προβολής των προσωπικών του απόψεων για την Ελληνική Αστυνομία», αγνοώντας μάλλον η δημοτική αρχή, ότι σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα ο «Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους». Μια αναγκαία λειτουργία για την πληροφόρηση, τη συμμετοχή και τον έλεγχο προς την εξουσία αλλά και προς τα πρόσωπα που την ασκούν.

Σημειώνεται πως ο Κώστας Σταυριανός ήταν εθελοντής συνεργάτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας. Για περισσότερα από 20 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τις μουσικές παραγωγές και τη μουσική έρευνα, ενώ ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

 Σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τις εξελίξεις ο ίδιος σημειώνει: «Ευχαριστώ το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας για όλα αυτά τα χρόνια της φιλοξενίας, την οποία όμως φρονώ ότι δεν καταχράστηκα στο ελάχιστο. Επί της ουσίας, όσον αφορά στις μουσικές επιλογές, έχουν παρέλθει οι εποχές στις οποίες ήταν απαραίτητη η αποστολή εκ των προτέρων των τραγουδιών που θα μεταδιδόταν από το Ραδιόφωνο προς την Αστυνομία, ώστε αυτά να “εγκριθούν”. Η οποιαδήποτε προσπάθεια ή διάθεση να επιστρέψουμε σε τέτοιες πρακτικές θα πέσει στο κενό. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν στην εκπομπή ήταν ως επί το πλείστον μουσικές επιλογές των ακροατών αλλά όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω τραγούδια που να εξυμνούν τη δράση της Αστυνομίας εν γένει … Όσον αφορά στα κείμενα της εκπομπής, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται απαγόρευση κρίσης οποιουδήποτε Δημόσιου λειτουργού από πολίτες. Αντιθέτως πρόκειται για υποχρέωση. Αν κάποιος θεωρεί ότι έχει βληθεί από τις πράξεις – παραλείψεις- σχόλια ενός συμπολίτη του, διατηρεί πάντα το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κατά τα λοιπά παραπέμπω στα όσα μετέδωσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας στις 17.00 της 17ης Δεκέμβρη 2020, τα οποία επαναλαμβάνω και επιβεβαιώνω λέξη προς λέξη . Θα πρέπει τέλος να ευχαριστήσω θερμά το Δημοτικό Ραδιόφωνο καθώς (χωρίς ίχνος ειρωνείας ) αποτελεί όαση στα ερτζιανά». 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.