Λαγκάρντ: Είναι κοινός στόχος να βγει η Ελλάδα στις αγορές
«Οι πληγές της κρίσης 2008-2009 δεν θεραπεύτηκαν σωστά» δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της, στη σημερινή Φιγκαρό, ενώ στο ερώτημα εάν το «ματς των τριών πιστωτές, ΔΝΤ, Ελλάδα, είναι διαχειρίσιμο» η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Οι διαφορές είναι μικρότερες απ’ ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές – Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος».
Στην παρατήρηση ότι ευρίσκονται σε αντίθεση οι θέσεις των μεν και των δε, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε: Το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας. Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση.
Οι Ευρωπαίοι λειτουργούν βάσει ενός άλλου γεωπολιτικού πλαίσιου. Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επι του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος, επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, οι Ευρωπαίοι απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία με την Ελλάδα, η Κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει: «Είναι εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε με όλες τις χώρες, με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα. Είμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα».
Η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε τέλος ότι θα συμμετέχει στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Αμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί». «Αυτό που ελπίζω» πρόσθεσε «είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις».