Κορωνοϊός: Ποια μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στις συγκοινωνίες της Αθήνας
Με αφορμή το τέλος της θερινής περιόδου, συνοψίζουμε τα μέτρα ασφαλείας τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν στις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω του κορωνοϊού.
- Χρήση μάσκας: Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας προστασίας για τους επιβάτες και εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας κατά τη διάρκεια της μετακίνησης και κατά την αναμονή σε σταθμούς. (Ιδιαίτερα όσον αφορά τους οδηγούς λεωφορείων, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική όταν είναι απομονωμένοι στο μπροστινό τμήμα του λεωφορείου).
- Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Δεν είναι δυνατή η χρήση της πρώτης πόρτας των Λεωφορείων και Τρόλεϊ για επιβίβαση ή αποβίβαση.
- Παράταση λειτουργίας: Δεν ισχύει μέχρι νεοτέρας η δίωρη παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε Μετρό και Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.
- Τήρηση αποστάσεων: Οι επιβάτες καλούνται να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις, όπως αυτές ανακοινώνονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς και να μην χρησιμοποιούν τις θέσεις στις οποίες υπάρχουν ειδικές ενδείξεις. Επίσης, οι επιβάτες καλούνται να αγοράζουν τα εισιτήριά τους με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών αντί μετρητών.
- Όριο επιβατών: Σε ισχύ παραμένει το 65% ως ανώτατο όριο επιβίβασης επιβατών σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ καθώς και σε όλα τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία.
Επιπρόσθετα, σε ισχύ ως τις 31 Οκτωβρίου (τουλάχιστον) θα βρίσκονται οι νέες χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων λόγω του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές.
Επίσης, μέχρι την άνοιξη του 2022 (σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο ΟΑΣΑ) θα είναι διαθέσιμη μέσω των αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων η αποζημίωση με τη μορφή χρονικής επέκτασης σε όλους τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card, οι οποίοι προπλήρωσαν αλλά δεν εξάντλησαν την αξία των ενεργοποιημένων καρτών κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σημειώνεται ότι την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τον έχει η Ελληνική Αστυνομία και άλλοι φορείς, όπως ορίζονται από το νόμο (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, Δημοτική Αστυνομία και Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας) και όχι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.
Πηγή: AthensTransport.com