Κορονοϊός-Κίνα: Ιαπωνικό φάρμακο φαίνεται πως αντιμετωπίζει επιτυχώς τον ιό
Οι ιατρικές αρχές στην Κίνα έχουν πει ότι φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για τη θεραπεία νέων στελεχών της γρίπης φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Zhang Xinmin, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι το favipiravir, που αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm, είχε δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές στη Wuhan και τη Shenzhen, στις οποίες συμμετείχαν 340 ασθενείς.
«Έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και δείχνει πως είναι εμφανώς αποτελεσματικό στη θεραπεία», δήλωσε ο Zhang.
Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στη Shenzhen βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό μετά από μια μέση τιμή τεσσάρων ημερών, από την ημέρα που νόσησαν, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 11 ημερών για όσους δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο, δήλωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Κίνας..
Επιπλέον, εξετάσεις με ακτίνες Χ επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν βελτιώσεις στην κατάσταση των πνευμόνων στο περίπου 91% των ασθενών που έλαβαν την θεραπεία με το favipiravir.
Η εταιρεία Fujifilm Toyama Chemical, η οποία ανέπτυξε το φάρμακο – γνωστή και ως Avigan – το 2014, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.
Οι γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς με κοροναϊό με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό του ιού σε νέους ασθενείς.
Ωστόσο, μια ιαπωνική πηγή του υπουργείου υγείας, άφησε να εννοηθεί, ότι το φάρμακο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα. «Έχουμε δώσει το φάρμακι της Avigan σε 70-80 άτομα, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά όταν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί».
Οι ίδιοι περιορισμοί εντοπίστηκαν σε μελέτες που αφορούσαν ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι χρησιμοποίησαν συνδυασμό αντιβιοτικών για τον HIV με λοπιναβίρη και ριτοναβίρη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το 2016, η ιαπωνική κυβέρνηση παρείχε το favipiravir, ως επείγουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Ebola στη Γουινέα.